Les entitats religioses de Catalunya fomenten l’ús del català amb el Voluntariat per la llengua

Serveis Centrals

Voluntariat per la llengua

Els representants de més de quaranta entitats de diverses confessions van participar ahir a la sessió sobre Voluntariat per la llengua (VxL) adreçada a entitats religioses

El secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, i el director general d'Afers Religiosos, Carles Armengol, van presidir l'acte que va tenir lloc a la seu del Departament de Cultura, Palau Marc.

Vila va alertar que el català no pot ser la llengua de només una part de la societat catalana perquè això fragmentaria la societat. En aquest sentit, va destacar la responsabilitat de les entitats confessionals: "Les comunitats religioses tenen una gran oportunitat de trencar estereotips amb l'ús del català". En la intervenció següent, Armengol va fer notar la importància del català per a la cohesió social: "La normalització de la presència pública del fet religiós en tota la seva pluralitat passa perquè totes les tradicions i comunitats puguin expressar-se també en català".

La sessió va continuar amb una presentació a càrrec de coordinadores del Voluntariat per la llengua, Anna Gallego i Sílvia Sanz, sobre el funcionament del programa i dels materials de suport a disposició dels participants. A continuació, un vídeo sobre el testimoniatge de diverses parelles lingüístiques interreligioses de Salt va donar peu a una taula rodona amb voluntaris i aprenents.


Pla de foment de la llengua catalana en l'àmbit religiós

Aquesta sessió, que va ser enregistrada i es podrà veure properament al canal de youtube de Llengua catalana, s'emmarca en el Pla de foment de la llengua catalana en l'àmbit religiós. Aquest pla té per objectiu dur a terme i mantenir actuacions en favor del català en funció del context lingüístic, ja sigui amb la voluntat d'introduir el català en aquelles comunitats on encara no és gaire present, augmentar-lo on és incipient o enfortir-lo en la seva acció quotidiana.

En el marc de la col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística, la Direcció General d'Afers Religiosos ha incorporat en el seu web un apartat amb informació bàsica sobre el Voluntariat per la llengua i altres recursos per al foment de la llengua. També es preveu establir una xarxa de col·laboració territorial entre les entitats religioses, com a entitats col·laboradores, i el Voluntariat per la llengua, per treballar conjuntament accions relacionades amb el VxL com ara sessions informatives a nivell territorial.

El programa Voluntariat per la llengua, de la Secretaria de Política Lingüística, va néixer l'any 2003. En aquests vint anys de programa ja s'han creat més de 170.000 parelles lingüístiques.

Vols compartir aquesta notícia?