Una delegació de Gal·les visita entitats i establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua a Santa Coloma de Gramenet

CNL L'Heura

Difusió

Deu especialistes en la llengua gal·lesa vinculats al National Center for Learning Welsh han visitat el Centre de Normalització lingüística L'Heura per conèixer la gestió local del Voluntariat per la llengua.

Després de la presentació del programa VxL i de l'explicació de les pràctiques lingüístiques que fan els aprenents de català als comerços i entitats de la ciutat, el grup de Gal·les va conversar amb Anzhela Mkrtchyan, aprenenta armènia del VxL, i amb Joan Miquel Viadé, voluntari per la llengua des de fa més de 10 anys. En acabat, vam prendre un cafè a la cafeteria col·laboradora El Racó del Cafè.

Seguidament van visitar quatre establiments col·laboradors que els van explicar la seva experiència amb les persones aprenentes que els visiten per conversar i practicar el català: la Joieria Magallón, la botiga Hiedra, la botiga Octopi i la Llibreria Carrer Major.

A la llibreria van descobrir que el món és molt petit, i que tant el llibreter com els gal·lesos coneixien personalment el traductor d'un llibre gal·lès al català.

Havent dinat, les coneixences van continuar al Centre Excursionista Puigcastellar, amb en Ferran López i la Mercè Prat, que els van explicar els inicis del CEP i l'esforç per ensenyar la llengua catalana durant el franquisme.

Després van visitar l'Abacus, que col·labora amb el VxL i també amb el programa Totjoc de foment del joc en català. Allà, Javier Ruiz-Roso va parlar de la germanor entre el poble gal·lès i el poble català.

Finalment, l'Aitor Blanc, de la Fàbrica de Cervesa Capfoguer, ens va explicar els valors i la feina que fan a la cooperativa. Casualment, eren assegudes al costat d'unes imatges de dones vestides amb barrets tradicionals gal·lesos que els van fer molta gràcia.

Resumint, la delegació gal·lesa va tenir l'oportunitat de conèixer diversos representants del teixit comercial, cooperatiu i associatiu de Santa Coloma, amb què el Voluntariat per la llengua col·labora estretament per fomentar l'ús de la llengua.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?