“Paraules sobre vidre” estampa versos de dones poetes als aparadors de Vilanova i la Geltrú

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

CPNL

Alumnes dels cursos de català per a adults, de l'Escola d'Adults i de l'entitat La Frontissa van participar la setmana de Sant Jordi en tallers per escriure fragments de poemes als vidres de 33 establiments o equipaments culturals de la ciutat

Acció poètica

Amb motiu de la celebració de la Diada de Sant Jordi, les diferents organitzacions que formem part de la Xarxa d'Espais per la Llengua (XELL) de Vilanova i la Geltrú -Ajuntament de Vilanova, Servei de Català, Escola d'Adults, entitat La Frontissa i el Servei educatiu del Garraf- van acordar posar en marxa la primera edició de l'acció poètica "Paraules sobre vidre".

Amb aquesta iniciativa es pretenia que els aprenents de català de la ciutat s'impliquessin en un acte cultural amb la complicitat de diversos comerços i equipaments culturals. Per preparar aquesta acció es van organitzar dos tallers, un en horari de matí i un altre en horari de tarda, a què es van apuntar un total de 33 alumnes de l'Escola d'Adults i del Servei de Català. A més, les 6 alumnes del curs de català de La Frontissa també hi van participar escrivint a la porta d'entrada del Centre Cívic de la Geltrú.

Un dels elements que han facilitat la bona rebuda de l'activitat ha estat la qualitat dels fragments poètics que han seleccionat els alumnes d'un dossier que recollia més de 80 propostes, 12 de les quals eren composicions de poetes de la comarca del Garraf.

Comerços i equipaments municipals

Pel que fa a la participació dels comerços, n'hi van col·laborar un total de 28 entre els quals hi havia establiments adherits al Voluntariat per la llengua o al programa Tot Joc, juntament amb 12 establiments de Viu Comerç, que s'hi van afegir gràcies a la invitació que aquesta organització va enviar als seus associats. Finalment, també van oferir els seus aparadors alguns equipaments municipals: les dues biblioteques públiques, l'Auditori, la piscina municipal i els centres cívics. Com a resultat d'aquesta acció, les persones que es van passejar pel centre de la ciutat la setmana prèvia i durant la diada de Sant Jordi van descobrir a peu de carrer versos de poemes en català escrits a mà amb traços diversos i molt vistosos.

Aules d'acollida

En paral·lel, l'Equip LIC del Servei educatiu del Garraf va promoure l'organització d'aquesta activitat en totes les aules d'acollida dels centres educatius que en tenen. Per això, 57 alumnes de cinc aules d'acollida van escriure alguns dels versos del dossier "Paraules sobre vidre" a les seves finestres. De fet, tres centres van organitzar aquesta activitat per al conjunt de l'alumnat i, a més, dos grups de Xerrem Junts -en què practiquen català les famílies dels alumnes nouvinguts- també hi van col·laborar. Els alumnes d'una aula d'acollida de Ribes i de dues de Sitges es van afegir a la proposta igualment. Per tant, aquesta iniciativa ha traspassat l'àmbit local de Vilanova i la Geltrú.

La valoració dels participants en l'acció poètica "Paraules sobre vidre" ha estat molt bona. Els aprenents s'ho van passar molt bé durant els tallers. I, en molts casos, les botigues han fet córrer fotografies dels seus versos a les xarxes socials pròpies.

El Servei de Català del Garraf i de Vilanova i la Geltrú agraeix la generositat del Servei Local de Català de Granollers, primer impulsor d'aquesta activitat, per facilitar-nos que haguem pogut adaptar-la a la nostra ciutat.

Vols compartir aquesta notícia?