Èxit de la 36a Fira del Llibre en Català de Molins de Rei

CNL Ca n'Ametller

CPNL

De les 10 h del matí fins a les 9 h del vespre, les llibreries Amèlia, Arola, Barba i Cent Vides han ofert llibres en català per a tots els públics

Quan l'any 1985, el Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller, del Consorci per a la Normalització Lingüística, va proposar a les llibreries de la vila reunir-se a la plaça de la Creu per posar parades de llibres només en català, segur que no imaginava el poder de convocatòria que acabaria tenint. A partir de principis dels anys noranta, progressivament s'hi van anar afegint entitats culturals i educatives, mitjans de comunicació locals, bèsties de foc i actes diversos, com sardanes i castellers, de manera que l'any 2017 es va fer el primer trasllat cap a una altra plaça més gran: la plaça del Palau. El segon va ser l'any 2019 cap a la plaça de l'U d'Octubre de 2017, però fins al 2022 no es va poder tornar a organitzar allà mateix, perquè la pandèmia va fer acte de presència durant dos anys.

Aquest 2023, en diumenge, i en una altra plaça, la de la Llibertat, ha estat la fira de la recuperació. Vint-i-una entitats han estat presents també al voltant de les quatre llibreries, acompanyades de tres bèsties de foc: el Camell, l'Entxuscat i el Cuc. A les 12 h del matí hi ha hagut ball popular amb les Bastoneres de Molins de Rei i a la tarda, els gegants Miquel i Montserrat han fet una entrada triomfal a la plaça envoltats d'una bona cercavila; per acabar, a les 7 h ha començat una ballada de sardanes a la qual s'hi han sumat persones de totes les edats que han posat un bonic punt final al dia.

La col·laboració amb la Regidoria de Cultura ha estat imprescindible tots aquests anys per poder donar sortida a la demanda d'activitats i propostes per a aquesta celebració. Ja fa molt de temps que es va instituir la Setmana de Sant Jordi, ja que entre presentacions de llibres a la Biblioteca municipal, signatures de llibres, concerts i xerrades diverses, calia repartir-ho entre més dies.

És vital per a la nostra llengua activitats que facilitin conèixer-la i utilitzar-la. La Fira del Llibre en Català promociona la lectura en català i, a més, reuneix al seu voltant elements de la nostra cultura que acaben enfortint una diada tan especial com el dia de Sant Jordi.

Vols compartir aquesta notícia?