Sant Jordi a Montornès: sardanes, alumnes, voluntaris, voluntàries... I una descoberta al final de la ballada

CNL del Vallès Oriental

Voluntariat per la llengua, Activitats complementàries, Cursos de català

Els alumnes de Bàsic 3 van fer un taller de sardanes i se'ls va convidar a assistir a la ballada de la plaça Pau Picasso

Estand de Cultura de l'Ajuntament

Ahir en la ballada de sardanes de Sant Jordi hi va haver moltes abraçades i retrobaments. Alguns alumnes i participants en el Voluntariat per la llengua es van acostar a la plaça Pau Picasso i vam gaudir d’una magnífica tarda de música, sardanes, llibres, roses i cultura popular. A l’estand de l’Ajuntament es va instal·lar el tòtem del Voluntariat per la llengua i es van deixar tríptics informatius per donar a conèixer el Voluntariat i també per animar tothom a visitar l’exposició Quan parles fas màgia que està instal·lada des de fa una setmana a la Sala Riu Mogent del Casal de Cultura. 

A la plaça s’hi van trobar la Jazmín, en Ramon, en Carles, la M. Rosa, l’Elisenda, en Camilo, la Michelle… Amics de la Unió de Botiguers, de la Remençada, de Palau Dalmanla, de la Colla gegantera, dels Diables...I tots van gaudir d’una ballada esplèndida que es va cloure amb una altra ballada, la del Bou de Montornès, acompanyat de diversos gegantons i del drac de la colla de Diables.

Però la sorpresa final va ser per a l’Encarna Gascón. En els tallers de sardanes l’Encarna dona molta importància al paper de la dona en les sardanes, explica com a poc a poc s’han anat incorporant dones músics a les cobles i posa especial èmfasi a parlar de les compositores de sardanes. En el taller del passat dia 20 ens va parlar de la compositora Diem Huong Tran, vietnamita instal·lada a l’Empordà des de fa dècades, i la sardana que van escoltar els alumnes fou De tres barres a quatre, que fa referència al seu pas de Vietnam (bandera de 3 barres) a Catalunya (senyera de quatre barres). Doncs la casualitat va fer que la cobla contractada per l’Ajuntament fou la Cobla Foment del Montgrí i que un dels trompetes, que justament feia una substitució, fos en Thansom, fill de la Diem. L’Encarna va acabar molt feliç la ballada ja que podrà contactar i parlar personalment amb aquesta compositora, perquè van intercanviar telèfons amb el seu fill, que va estar molt content de saber que als tallers de sardanes l’Encarna parla de la seva mare i dona a conèixer les seves composicions.

Encarna Gascón és llevadora jubilada i mestra de sardanes. És una persona molt activa, membre de diverses entitats del municipi i a més voluntària lingüística. L'Encarna i el seu marit, Antoni Feliu, promouen el coneixement de la sardana, dinamitzen les ballades que s’organitzen al llarg de l’any i ara imparteixen aquests tallers de sardanes sota l'empara de l'associació Palau Dalmanla, que vol dinamitzar activitats culturals al municipi.

                 

Vols compartir aquesta notícia?