Kozak Café, un nou comerç aprenent de Granollers

CNL del Vallès Oriental

Cursos de català, Ús professional, Ús professional

L’Oksana, que regenta un forn de pa i que ja entenia el català, ha començat les sessions per millorar-ne els coneixements i ja s’ha llançat a parlar-lo amb els clients

L’Oksana fa anys que viu a Granollers i ara és ella que ajuda persones arribades d’Ucraïna. És així com la Viktoriya, amiga seva, també es va afegir a les sessions i ara s’ha inscrit a un curs Bàsic 1 de català. Per l’Oksana els aspectes lingüístics i culturals són molt valuosos i donar un bon servei i respectar i conèixer la cultura del lloc on viu és prioritari. Als clients que parlen català els fa saber que el vol aprendre més i els anima a parlar-li en aquesta llengua, tot mostrant-los el diploma i el distintiu del programa.

Vol parlar bé català, però l’horari de feina i les activitats que fa li dificulten fer un curs general; per això està agraïda de fer les deu sessions de Comerços aprenents. El seu forn de pa, situat al carrer de Rafael Casanova, 60, és un lloc concorregut de Ponent, sobretot als matins, i hi fan cafès, infusions, pastes i entrepans deliciosos.

Al març diversos establiments del barri de Ponent van començar les sessions de Comerços aprenents. La col·laboració de l’Associació de Veïns va ser clau, ja que al mes de febrer van guiar el Servei Local de Català de Granollers per fer les visites a diverses botigues i oferir-los aquesta formació.

Comerços aprenents és un projecte que ofereix al comerç local una formació essencial en llengua catalana per a les persones que fan atenció al públic i parlen molt poc en català. A causa dels seus horaris laborals, aquestes persones no poden assistir a un curs de català i, per això, els tècnics de normalització lingüística es desplacen a la botiga per oferir-los aquestes sessions formatives.

En les visites presencials es treballen les competències lingüístiques dels treballadors durant 15 minuts. Partint del seu coneixement de català, s'adapten els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responen a les seves necessitats pràctiques.

Des del 2021, Comerços aprenents s'ha desenvolupat a diverses localitats de Catalunya. Granollers va ser una de les ciutats pioneres a fer-ne un pla pilot emmarcat en el Pla Ofercat, de foment de l'ús del català al comerç, que es desenvolupa a la ciutat des de 2018.

Vols compartir aquesta notícia?