Alumnes de català fan pràctiques a diversos establiments de Vilafranca del Penedès

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

De la competència a l'ús

41 alumnes dels cursos de català dels nivells Bàsic 2, Bàsic 3 i Elemental 1 han fet pràctiques lingüístiques a 17 establiments adherits al programa Voluntariat per la llengua

Entre els mesos de febrer i març, 41 alumnes dels cursos de nivell Bàsic 2, Bàsic 3 i Elemental 1 han fet pràctiques lingüístiques a 17 establiments adherits al programa Voluntariat per la Llengua.

Per aprendre una llengua cal practicar-la més enllà de les hores de classe, cal usar-la en contextos reals i sense el suport del docent, amb l'objectiu d'augmentar la confiança dels estudiants i d'establir relacions socials en llengua catalana. Així mateix, amb aquestes pràctiques, els establiments adherits al VxL s'adonen que poden iniciar la conversa en català i no canviar de llengua si els clients els entenen.

Les pràctiques són obligatòries per als alumnes del grau Bàsic 3 i opcionals per als alumnes del Bàsic 2 i l'Elemental 1. Per això, dels 75 alumnes inscrits en aquests cursos, 41 (el 55%) han fet aquesta activitat en algun dels 17 establiments que s'havien seleccionat entre tots els comerços vilafranquins adherits al programa.

Què en diu l'alumnat

La pràctica lingüística a les botigues és molt útil i estimulant, genera satisfacció i autoconfiança. Els alumnes que han fet les pràctiques lingüístiques han comentat que estaven satisfets i contents. En general, han explicat que d'entrada tenien molta vergonya de parlar en català, però que després s'havien sentit més tranquils i segurs. Els botiguers mostraven molt bona actitud, eren amables i atents. Els ajudaven molt a corregir la pronunciació, també els animaven a seguir parlant en català i els deien que hi tornessin sempre que volguessin.

Alguns alumnes ho han expressat així: "M'ha encantat per aprendre a parlar", "una bonica experiència, a la gent li agrada molt que parlis la seva llengua materna", "m'he sentit molt còmoda i ens han ajudat a perdre la vergonya", "m'han aconsellat que no em preocupi si algunes paraules no les pronuncio bé, ja que el que compta és la intenció", "després de començar a parlar, ja no calien les preguntes, tot fluïa", "estava una mica nerviosa, però em sentia acollida", "ho tornaria a repetir".

Què en diuen els establiments

Dels 17 establiments que han rebut la visita dels alumnes, 9 han respost un qüestionari de valoració, en el qual destaquen que les pràctiques els han estat útils per començar la conversa en català i no canviar si els alumnes els entenen (40%), per fer conèixer el seu establiment a possibles nous clients (30%), a fer el mateix amb tota la clientela (20%) i a acostumar-se a parlar en català sempre (10%).

Per als comerços adherits al VxL també és una experiència molt bonica. Constaten que hi ha alumnes que tenen més vergonya que d'altres, però que és un pas per apropar-s’hi i veure que no és tan difícil si es té el propòsit d'aprendre. Hi ha establiments que pensen que les pràctiques van bé per fer conèixer el seu negoci a futurs clients. Tot i que s'avisa que els alumnes no hi van a comprar, alguns van acabar comprant-hi.

Vols compartir aquesta notícia?