Propostes finalistes del concurs El Meu Neologisme, en què hi han participat els centres educatius de Mollet del Vallès

CNL del Vallès Oriental

Servei d'Assessorament Lingüístic, Ús professional

"Tempsrelax", "infraexpectafòbia", "rebentaclasses", "bioagradable" són les propostes finalistes de l'Institut Vicenç Plantada, l'Escola Sant Gervasi, l'Institut Aiguaviva i l'Institut Gallecs, respectivament, que han participat en el concurs El Meu Neologisme, organitzat pel TERMCAT, com a treball previ de la xerrada "Joc de termes: el poder del coneixement".

Els criteris que el TERMCAT ha valorat per triar els termes finalistes són si les propostes eren originals i ben treballades, si s'havien aplicat els recursos de formació que el TERMCAT havia enviat als centres per treballar-ho a classe prèviament i, també, la dificultat d'imaginar conceptes nous i de buscar un format de difusió atractiu.

Els termes finalistes són:

- tempsrelax  Etapa de transició entre la vigília i el son que es produeix just abans d'anar a dormir. (Institut Vicenç Plantada)

- infraexpectafòbia  Por de rebre en una activitat un resultat inferior al que realment s'acaba obtenint. (Escola Sant Gervasi)

- rebentaclasses  Persona que durant l'horari escolar no té el comportament adient dins l'aula. (Institut Aiguaviva)

- bioagradable  Dit d'allò que és bo per al medi ambient i que encaixa en l'ecosistema en què s'aplica. (Institut Gallecs)

Aquest concurs s'organitza en el marc de les xerrades que es van iniciar l'any 2013, arran de l'acord d'adhesió al Voluntariat per la llengua de la Fundació Sanitària Mollet, amb la col·laboració del Centre de Terminologia de la llengua catalana, amb la voluntat d'apropar els recursos que ofereix el web del TERMCAT, sobretot a l'alumnat de batxillerat dels centres de la ciutat, per donar eines útils en els treballs de recerca, per exemple, però també per als docents i per al públic en general, ja que moltes vegades no sabem treure prou profit dels recursos que la xarxa ens proporciona.
 

Des de l'any 2017, el TERMCAT fa arribar als centres docents participants activitats prèvies per treballar i proposa que l'alumnat sigui creador de termes i participen en el concurs El Meu Neologisme. Com l'explico als companys?


Aquesta és ja és la vuitena xerrada que el TERMCAT, amb la col·laboració del Servei de Català (CPNL), l'Hospital de Mollet i l'Ajuntament proposen als centres educatius de Mollet i ha coincidit amb el Dia Mundial de les Malalties Minoritàries o Rares. A la xerrada es va explicar que es va triar el 29 de febrer per celebrar aquest Dia, però que quan el febrer té només 28 dies se celebra el 28. També es va destacar com és d'important que aquestes malalties tinguin nom i com s'han format els noms: fibromiàlgiaELAmalaltia dels ossos de vidretrastorn de La Tourette o ictiosi, per exemple.

En la xerrada, a part d'explicar què són els termes, la terminologia, què fa el TERMCAT i com es fa un diccionari, s'han pogut aprendre conceptes nous i s'han comentat termes com confinar, inicialment d'un àmbit específic i com el relacionem arran de la covid-19 o s'ha identificat la sigla DESA i s'ha comentat  que @ es diu rova o arrova.
 

Agraïm la participació de l'alumnat, que s'han convertit en terminòlegs i que han creat noves paraules en català; la tasca dels tutors, que han treballat prèviament els recursos de formació de termes a classe, que han engrescat els alumnes i que han fet la selecció de dues o tres propostes per enviar-les al TERMCAT abans de la xerrada; a M. Antònia Julià Berruezo, terminòloga i cap de projectes de l'àmbit biomèdic del TERMCAT, i a l'equip del Centre de Terminologia de la llengua catalana (TERMCAT), que a part de compartir la xerrada "Joc de termes: el poder del coneixement" i el material previ que s'envia als tutors, ha valorat les propostes terminològiques i, també, n'ha escollit les finalistes; a la Fundació Sanitària Mollet, que no només cedeix l'espai, sinó que també va ser la llavor d'aquestes xerrades, i a l'Ajuntament de Mollet, en representació de tots els centres educatius de batxillerat de la ciutat.


El dijous 9 de març es farà una segon dia de la xerrada “Joc de termes: el poder del coneixement”, amb els alumnes de l'Institut Mollet i tindrem quatre propostes terminològiques més.
 

Aquestes xerrades són obertes a tothom i s'hi pot assistir tant a la  sessió de les 9.30 h com de les 11.30 h (Auditori de l'Hospital de Mollet).
 

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?