S’inaugura un mural a Lloret per celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna

CNL de Girona

Activitats complementàries

La frase que presideix el mural, 'Soc d'allà i també d'aquí', és de l'autor palestí Mhmoud Darwish

L'Ajuntament de Lloret ha inaugurat aquest matí un mural al carrer del Pla de Carbonell, 25, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna. La finalitat del mural és deixar constància de la diversitat lingüística del municipi. El mural, obra de l'artista local Borbála Rámpay, inclou el vers d'un poema traduït en diferents idiomes.

Per triar el vers que s'ha plasmat al mur, l'Ajuntament va dur a terme un procés de participació ciutadana que va començar el 9 de gener i va finalitzar el 4 de febrer, amb una participació d'unes 500 persones. El procés de participació constava d'un formulari on cadascú, de manera individual, podia escollir entre quatre versos del poema "Soc d'allà, soc d'aquí", de l'autor palestí Mahmoud Darwish, que parla de la llengua materna com a tret d'identitat.

Les quatre opcions proposades van ser:

  1. Soc d'allà i també d'aquí: 38,2% dels vots.
  2. És que la identitat neix amb nosaltres, però al final és la creació d'un mateix: 21.8% dels vots.
  3. Tinc dues llengües i he oblidat amb quina solia somniar: 17,8% dels vots
  4. Soc d'allà i també d'aquí, i no soc d'allà ni d'aquí: 14,9% dels vots

El mural plasma la traducció del vers en les llengües més representatives actualment al municipi, però per tal de donar valor a totes les llengües maternes dels lloretencs s'ha dut a terme l'enregistrament oral de les llengües que conviuen a Lloret de Mar i es podran escoltar a través d'un codi QR situat al mateix mur. Per a l'enregistrament oral també s'ha comptat amb la participació de persones de les diferents comunitats.

Els àudios també es poden escoltar a la web de la Capital de la Cultura Catalana:

https://www.ccclloret.cat/dia-internacional-de-la-llengua-materna

El projecte creatiu, participatiu i de sensibilització ciutadana ha estat compartit per l'Oficina de Català, del Consorci per a la Normalització Lingüística, i el Pla de Ciutadania, que forma part dels Serveis Especialitzats d'Atenció Social de la Secció de Benestar i Família, en el marc dels actes de Lloret com a Capital de la Cultura Catalana 2023.

L'alcalde de Lloret, Jaume Dulsat, ha dit que Lloret de Mar és un municipi on conviuen 102 nacionalitats i 56 llengües maternes diferents i el fet de mostrar la diversitat lingüística i donar valor a la llengua materna de les persones que conformen la societat lloretenca fomenta la bona convivència i millora la cohesió ciutadana.

Vols compartir aquesta notícia?