El CPNL celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna del 2023 amb prop de 50 iniciatives.

CNL d'Osona

Activitats complementàries

Els centres de normalització lingüística difondran vídeos d'alumnes que parlaran de la seva llengua primera amb l'etiqueta #DILM2023. Des del CNL d'Osona es publiquen 11 vídeos de llengües diferents i es fa l'exposició "Un niu de llengües"

El 21 de febrer és el Dia Internacional de la Llengua Materna (DILM) i, per celebrar-ho, el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) celebra la jornada amb prop de 50 iniciatives repartides arreu del territori. Entre els esdeveniments hi ha xerrades, exposicions, intervencions d'alumnes dels cursos de català, recitals de cançons i poemes o programes de ràdio, entre d'altres. Totes les activitats es poden consultar a l'agenda del web i a les xarxes socials dels 22 centres de normalització lingüística.

Per commemorar aquesta jornada, l'alumnat del CPNL protagonitza diferents vídeos que s'han enregistrat per donar a conèixer la diversitat i riquesa lingüística del conjunt del CPNL. Es poden seguir a les diferents xarxes socials amb l'etiqueta #DILM2023. A més, també s'ha col·laborat amb la Xarxa Europea per a la Diversitat Lingüística (NPLD) amb un vídeo que inclou testimonis que tenen el català com a llengua primera.

Al CNL d’Osona durant tota aquesta setmana es publicaran 11 vídeos a les nostres xarxes que mostren 11 llengües diferents dels nostres alumnes: edo, twi, bàmbara, castellà, rus, georgià, emai, malai, alemany, quítxua i peul. A banda d’aquestes publicacions a les xarxes també es fa una exposició que mostra la diversitat lingüística dels 36 alumnes que hi han volgut participar. Aquesta mostra es pot veure a les instal·lacions de l’OC de Torelló, a la Biblioteca de Manlleu, al Servei Local de Català de Vic i al Centre Cívic Joan Triadú de Vic.

La celebració del DILM serveix per visualitzar la riquesa lingüística de l'alumnat que estudia català al CPNL o participa en el Voluntariat per la llengua, que sobrepassa la vuitantena d'idiomes. Alguns, segons el nombre d'alumnes que els parla, són el castellà, l'àrab, el català, l'amazic, el portuguès, l'anglès, el rus, l'italià, el moldau, el francès, l'urdú o el xinès mandarí.

La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, aprovada per la Conferència General de la UNESCO, té com a objectiu promoure i protegir el multilingüisme i la diversitat cultural, i neix en record dels estudiants i activistes pakistanesos que el 21 de febrer de 1952 van ser assassinats a trets per la policia quan es manifestaven en favor de la seva llengua, el bengalí. Enguany, el tema del Dia Internacional de la Llengua Materna és l'"Educació Multilingüe, la necessitat per a transformar l'educació". La jornada pretén fomentar la tolerància, el respecte i reivindicar cada llengua com a part del patrimoni de la humanitat.

Vols compartir aquesta notícia?