La imaginació a les aules de català de Montornès. Presenta la teva família! Una activitat que sovint requereix inventiva

CNL del Vallès Oriental

Cursos de català

Estem en la recta final del trimestre i a hores d’ara els alumnes, tant de Bàsic 1 com de Bàsic 2, han parlat de les seves famílies en present o en passat, segons el nivell.

Per fer aquesta activitat és necessari dur a classe una fotografia i això no sempre és possible. En aquest moment apareix la inventiva i la imaginació dels alumnes que fan servir allò que tenen a l’abast per presentar-nos la seva família amb una imatge.

collage amb fotografies de revista fet per una alumna del bàsic 2

En les primeres unitats del Bàsic 1 i del Bàsic 2 una de les activitats més importants és fer la presentació de la família, ja sigui en present (Bàsic 1) o en passat (Bàsic 2). Tots els professors sabem que és una activitat oral important, ja que reforça el vocabulari relacionat amb la família, els possessius, els números, el vocabulari sobre l'aspecte físic i la indumentària, els verbs ser, dir-se, tenir, portar…

En el cas dels cursos de Montornès, i suposo que en qualsevol altra població i en qualsevol altre curs, és una activitat que anem fent al llarg del trimestre, ja que cada dia un o dos alumnes comencen la classe fent aquest exercici oral i així anem fent fins que tothom ha pogut fer la seva presentació. 

Hi ha alumnes que per pudor no volem mostrar fotografies privades, de vegades pot ser dolorós per a ells, hi ha alguns que pensen que s’emocionaran davant de la classe i no tothom està disposat a mostrar els sentiments; d’altres simplement no tenen fotografies perquè les circumstàncies de la seva arribada a Catalunya no ho han permès i no tenen possibilitat de demanar que algun familiar n’enviï alguna per correu electrònic o per WhatsApp, o no tenen possibilitat d’imprimir-la i no gosen demanar al professor que els la imprimeixi.

Per tant, per poder presentar la família fan servir la imaginació. Aquest trimestre els alumnes han presentat la família amb fotografies de revistes del cor: imatges de la família Reial britànica, de Shakira i Piqué, d’actors de cinema… També han fet servir imatges d’anuncis de premsa o les imatges de les famílies que apareixen al llibre de text o al quadernet d’exercicis. Com a mostra d’aquesta creativitat podeu veure el collage fotogràfic que va preparar una alumna del bàsic 2 de Montornès.

Aquesta notícia, potser insubstancial, és un petit reconeixement a totes les persones que venen a classe, que no poden o no s’atreveixen a portar una fotografia personal a l’aula, però que s’esforcen i entren en el joc de l’exercici. 

Vols compartir aquesta notícia?