El CNL de Terrassa i Rubí, amb la campanya El teu gest compta. Tria cinema en català

CNL de Terrassa i Rubí

Oci en català

El Consorci per a la Normalització Lingüística, a través dels diversos centres de normalització lingüística, com el de Terrassa i Rubí, col·labora amb el Departament de Cultura de la Generalitat per impulsar el català al cinema

Les xarxes socials del CNL de Terrassa i Rubí s'han omplert de cinema l'any 2022, en un moment estel·lar per a l'audiovisual i la llengua. Aquestes festes de Nadal, dues estrenes, entre d'altres, clamaven audiència des de la gran pantalla: Avatar. El sentit de l'aigua i El Gat amb Botes: l'últim desig. Tots dos films s'han pogut veure a Terrassa i arreu de Catalunya. I el més important: amb l'oportunitat d'escollir-ne la versió doblada en català.

Aquest petit gest -la tria de l'idioma- esdevé cabdal, perquè permet demostrar la demanda de pel·lícules en català. I no només a les sales, sinó també des de casa. Amb les plataformes de Filmin, Netflix, Amazon Prime o Disney, les famílies poden comprovar si aquell film o sèrie té el doblatge o la subtitulació en llengua catalana.

Altres estrenes han arribat a Terrassa en versió original en català, com Suro i, mesos enrere, Tros, Escape Room, Toscana o l'ovacionada Alcarràs... A Rubí també hi arriba el cinema: dins el Cicle Gaudí, al Teatre Municipal La Sala s'hi projecten produccions catalanes, i l'Ateneu Municipal acull El Documental del Mes -en versió original subtitulada en català-, que també fan mensualment al Cinema Catalunya, de Terrassa.

Per a la canalla, a banda de les estrenes més conegudes, s'ofereixen altres pel·lícules doblades en català: a la biblioteca rubinenca, les del cicle Cinexic, mentre que al Catalunya de la ciutat egarenca, L'Hora Blava adapta films infantils a les necessitats de públic amb TEA o amb discapacitat intel·lectual.

A la pàgina de cinema en català de la Generalitat www.llengua.gencat.cat/ca/seveis/cinema-en-catala/ hi ha l'oferta disponible de pel·lícules, tant a les sales com a les plataformes digitals. I a la cartellera www.gencat.cat/llengua/cinema es pot consultar en quines localitats i en quins cinemes fan la pel·lícula escollida. Només cal fer un clic. El teu gest compta. Tria cinema en català.

Vols compartir aquesta notícia?