Adeu a Jaume Sayrach, el primer director del CNL L’Heura

CNL L'Heura

CPNL

El passat diumenge 1 de gener ens va deixar Jaume Patrici Sayrach, capellà i líder cívic de Santa Coloma de Gramenet. Hi va viure gairebé 60 anys, des que el 1965 va arribar al barri del Fondo per fundar la parròquia de Sant Joan Baptista.

Foto de https://enelfondo.cat/

A Santa Coloma ha estat tot un referent social i religiós compromès en la tasca de fer una ciutat més digna. Al principi, des de la parròquia de Sant Joan, fent costat i implicant-se amb les lluites veïnals per aconseguir asfaltar els carrers enfangats, la construcció d'escoles o ambulatoris. Després va ser regidor d'urbanisme de la mà del seu amic, també capellà i alcalde, Lluís Hernández.

En Jaume volia sobretot afavorir el debat i la participació veïnal. Per això crea la revista Grama, el 1969, sota el paraigües de les parròquies de la ciutat. Grama esdevé una publicació clau en la lluita antifranquista i un referent del periodisme local. Després, al 1996 vingué Fòrum-GRAMA, l'associació cultural que publica llibres, una revista i organitza actes i debats. Aquestes plataformes van ser escoles de futurs periodistes reconeguts com Eugeni Madueño o Odei A.-Etxearte.

El foment de la llengua catalana en una de les poblacions amb més immigració del país, va ser una altra de les seves inquietuds. Per això, quan el 1984 es crea el Centre de Normalització Lingüística a la ciutat, se li proposa a en Jaume Sayrach ser-ne el primer director. I com a bon capellà, va batejar la criatura: es dirà L'Heura, perquè el català ha de ser com una heura que s'arrapa i s'enfila per tot, deia.


A L'Heura, seguint amb el seu interès per l'edició i el periodisme, va impulsar la publicació d'una revista sobre temes de llengua i ciutat i va organitzar xerrades i conferències culturals. Si fem arribar la llengua amb propostes culturals interessants, és possible que molta gent se la faci seva, explicava.



La creació d'un Centre de Normalització per al foment de la llengua, amb el suport econòmic de la Generalitat, va formar part d'un pacte entre el govern català i alguns alcaldes de l'àrea metropolitana de Barcelona. Així, a Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Molins de Rei i Sant Boi de Llobregat es van organitzar aquests centres de forma experimental i podem dir que van ser l'embrió del Consorci per a la Normalització Lingüística, creat el 1989. Aquell any, L'Heura incorpora el professorat de català per a adults de la ciutat gràcies a les reivindicacions laborals d'aquests mestres. En aquell moment el director del CNL ja era el poeta Màrius Sampere, amb qui en Jaume mantenia una bona amistat.

Jaume Sayrach ha estat una persona amb un compromís constant amb Santa Coloma. Sempre li bullia el cap d'idees noves i projectes, i va mantenir una actitud optimista i esperançada tota la seva vida. Desitgem que la tasca de foment de la llengua que va iniciar ara fa gairebé 40 anys arribi a bon port, o com diria un capellà irònic com ell: Que Déu hi faci més que nosaltres.

Gràcies, Jaume!

Vols compartir aquesta notícia?