Em fa molta il·lusió que la gent s'interessi per la llengua catalana!

CNL L'Heura

Voluntariat per la llengua

L'Elena, voluntària de Santa Coloma de Gramenet, ens parla de les dues parelles lingüístiques que ha tingut fins ara.

Elena, voluntària per la llengua

Et pots presentar? Quina relació tens amb Santa Coloma de Gramenet? I amb el català?
Em dic Elena, soc de Santa Coloma però feia quinze anys que no vivia aquí i fa poc que hi he tornat. El meu cognom és català i tothom em parlava català, tot i ser de família castellana, però la situació va canviar quan em vaig casar i la família del meu marit sí que el feia servir, llavors vaig haver de fer un esforç i exigir-me parlar-lo de manera més correcta.


Com vas conèixer el Voluntariat per la Llengua? Per què t'hi vas apuntar?
Crec que el coneixia des de sempre, em sona des de la universitat i em va passar pel cap participar-hi. Principalment ha estat ara, perquè després d'estar fora tenia la impressió que ningú el parlava, però també vaig pensar que així podia ajudar la llengua.


Has tingut dues aprenentes ja, com ho fas perquè et reconeguin quan quedes per primera vegada?
És fàcil amb les fotos del WhatsApp, però també els dic que soc alta i amb els cabells vermells. Ah! I porto la bossa blava del Voluntariat per la llengua!


Què acostumes a fer a les trobades?
He fet de professora d'espanyol i anglès, així que encara que acostumo a tenir a mà les preguntes de "Temes de conversa", per si queda algun buit, també preparo algunes coses i tinc una mena de bossa de jocs. Amb l'actual parella, com està fent un curs de català, també treballem temes de les classes, com el passat, segons el que estigui fent. Ella sempre em diu que l'hora passa molt ràpida.


Què creus que t'aporta fer de voluntària?
Doncs jo treballo des de sempre a casa i aquesta activitat és una manera de sortir de casa i em fa molta il·lusió que la gent s'interessi per la llengua catalana!


Està sent la teva participació al Voluntariat per llengua com esperaves?
Sí, jo he viscut molt temps fora i em sento a gust amb gent que no conec i m'agrada sentir experiències de gent que ha viscut de manera diferent, de vegades fa gràcia que compartim a Santa Coloma experiències viscudes a fora, com quan hem parlat dels huracans.


Alguna cosa més per acabar?
Sí, que m'agrada participar al Voluntariat per la llengua perquè les aprenentes, de moment de Cuba i Bolívia, són persones amb les que, per feina o per ser d'una cultura diferent, mai no hauria coincidit en una conversa.
 

Vols compartir aquesta notícia?