La consellera Garriga posa en valor els Premis Pompeu Fabra i fa una crida a seguir treballant en la projecció social del català

Serveis Centrals

CPNL

Han estat reconeguts amb el Pompeu Fabra la directora de cinema Carla Simón, l'activista Shazra Javed, el voluntari lingüístic Jordi Esteban i el sociolingüista Miquel Strubell i Trueta, a títol pòstum. També han rebut aquest reconeixement el canal Fibracat TV, el joc Paraulògic i el portal de recursos lingüístics de l'Institut d'Estudis Catalans

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presidit avui el lliurament de la novena edició dels premis Pompeu Fabra, de foment de l'acció de la societat civil en l'impuls del català, i de la setena edició del premi Robèrt Lafont, en reconeixement de persones o entitats que s'hagin distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana. També hi ha participat el secretari general de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, i la síndica d'Aran, Maria Vergés.

La consellera ha posat en valor aquests premis, que representen "un punt de trobada compartit entre la cultura catalana i aranesa" i ha dit que "la llengua és un dels eixos prioritaris del Departament de Cultura, i la diversitat lingüística de Catalunya és una de les línies de treball principals d'aquest govern". Garriga ha felicitat tots els premiats i premiades, que vetllen la projecció social del català i de l'aranès, i els ha encoratjat a "seguir treballant i tenir cura de la llengua amb la mateixa energia que ho heu fet fins ara". I ha afegit: "Amb la vostra tasca i exemple contribuïu a impulsar la llengua catalana i occitana, i ho feu amb la mirada i els valors d'un país obert, plural, modern i socialment cohesionat. Perquè les llengües catalana i occitana són sinònim de present i de futur".
 

Els premiats amb el Pompeu Fabra 2022 són:

  1. En la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana, Carla Simón i Pipó.
  2. En la categoria socioeconòmica, el canal Fibracat TV.
  3. En la categoria de comunicació i noves tecnologies, ex aequo, el joc Paraulògic i el portal de recursos lingüístics de l'Institut d'Estudis Catalans.
  4. En la categoria d'incorporació a la comunitat lingüística catalana, Shazra Javed Qureshi.
  5. En la categoria de voluntariat lingüístic, Jordi Esteban i Calm.
  6. En la categoria trajectòria professional, científica o cívica, es va atorgar a Miquel Strubell i Trueta en l'acte pòstum d'homenatge que se li va fer al mes de juliol.

Els premis Pompeu Fabra van ser instituïts l'any 2008 per la Secretaria de Política Lingüística per reconèixer i premiar les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin a la projecció social de la llengua catalana. Des de l'any 2013 tenen una periodicitat biennal.

El jurat de novena edició dels Premis Pompeu Fabra ha estat presidit per F. Xavier Vila, secretari de Política Lingüística, per delegació de la consellera de Cultura. També en formen part Pere Almeda, director de l'Institut Ramon Llull; Teresa Cabré, presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans; Pilar López, gerenta del Consorci per a la Normalització Lingüística; Jordi Montaña, vicepresident primer de la Xarxa Vives d'Universitats; Elvira Riera, subdirectora general de Política Lingüística; i Lídia Vidal, representant del Consell General de Cambres de Catalunya.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?