La campanya “17 raons per parlar català” arrenca amb força a Igualada

CNL Montserrat

Ús professional, Difusió

En el marc d'Igualada Capital de la Cultura Catalana, el Servei Local de Català d'Igualada i el Departament de Promoció Cultural de l'Ajuntament d'Igualada organitzen la campanya 17 raons per parlar català

Dijous, 1 de desembre, es va dur a terme l'acte inaugural de la campanya: una taula rodona sobre el procés d'integració i els avantatges de parlar català en la societat actual en què van intervenir 9 dels 17 testimonis que protagonitzen la campanya.

Gairebé un centenar de persones van assistir a aquest acte que va comptar amb la presència de diversos representants d'associacions i entitats locals, formacions polítiques municipals i la vicepresidenta del Parlament, Alba Vergés.

Núria Brugarolas, directora del CNL Montserrat, va obrir les intervencions i va explicar que la campanya 17 raons per parlar català consta d'una exposició fotogràfica que recull el testimoni de 17 persones de diferents àmbits de la societat igualadina que, tot i que van néixer fora de Catalunya, han adoptat el català com a llengua d'ús habitual. L'objectiu de la iniciativa és combatre l'hàbit de parlar en castellà amb persones desconegudes i animar la població a parlar el català amb naturalitat per tal que tothom, independentment de la seva procedència, pugui comunicar-se en aquesta llengua.

A continuació van intervenir alguns dels testimonis de la mostra que, procedents de diversos països, van plasmar la multiculturalitat d'una ciutat com Igualada i van parlar de l'avantatge que els ha suposat parlar català en el seu procés d'integració i arrelament a la societat catalana. A través de l'experiència vital dels testimonis el públic assistent va quedar impressionat del missatge que van fer arribar els protagonistes: "Una llengua se sent des del cor", "Nosaltres també som transmissors de la llengua. Parleu-nos-la!". 

Va tancar l'acte el regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, que va incidir en la importància d'ampliar les oportunitats d'aprenentatge i pràctica de la llengua amb les persones nouvingudes mitjançant un petit gest: adreçant-nos-hi en català.

D'aquesta manera, amb el lema "17 raons per parlar català", l'exposició pretén fer reflexionar la població sobre els usos lingüístics i transformar l'hàbit de parlar en castellà amb els nouvinguts o persones desconegudes en una oportunitat de millora per augmentar l'ús social de la llengua catalana.

A banda d'aquest acte, s'ha programat també una visita guiada a l'exposició el dia 13 de desembre, a les 7 del vespre. Les persones interessades poden inscriure-s'hi a través del correu igualada@cpnl.cat. L'exposició es podrà visitar fins al 30 de desembre a la Biblioteca Central d'Igualada. També durant tot el mes de desembre alguns dels cartells estaran exposats als opis de la ciutat i està previst que l'exposició faci ruta i es pugui veure en altres espais de la ciutat i en el festival de fotografia FinArt Igualada 2023.

La mostra ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Agrupació Fotogràfica Igualadina, que ha fet les fotografies en diferents escenaris singulars de la ciutat als disset testimonis de la mostra, molts dels quals han fet cursos de català o han sigut participants del Voluntariat per la llengua al Servei Local de Català d'Igualada.

Vols compartir aquesta notícia?