El Centre de Normalització Lingüística de Reus imparteix unes sessions per augmentar l’ús oral del català entre l’alumnat

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Ús professional

Es tracta d'un projecte en fase de pilotatge que ha involucrat unes 90 persones 

Aquest dijous 1 de desembre tindrà lloc l'última de les sessions del projecte "De l'aula al carrer". Aquest projecte del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) pretén augmentar l'ús oral del català entre a l'alumnat i animar-los a emprar la llengua que aprenen fora de l'aula. "De l'aula al carrer" està de moment en fase de pilotatge i el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus Miquel Ventura és un dels set centres de Catalunya on s'està desenvolupant.

En aquestes sessions, la primera de les quals va ser el 17 de novembre, es fa un treball de reflexió i es donen estratègies i eines per poder incrementar l'ús diari personal del català d'acord amb el nivell de competència i mantenir el català en interaccions diverses.

Uns 90 alumnes de 6 cursos diferents van participar en una sessió preliminar per conèixer de primera mà el projecte. Actualment estan assistint a les sessions presencials 16 d'alumnes amb moltes ganes de parlar en català fora de l'aula i 14 més es van inscriure a les sessions en línia que s'imparteixen de forma centralitzada des del CPNL.

Els assistents a les sessions presencials estan repartits en dos grups en funció del percentatge d'ús diari del català que han declarat. Els que declaren emprar el català entre un 0 i un 25% del seu dia a dia faran la sessió d'aquest dijous a l'Orfeó Reusenc, per conèixer una entitat de la ciutat.

Cal recordar que, segons dades de l'Enquesta d'usos lingüístics del 2018, un 94,4 % de la població de Catalunya entén el català i un 81,2 % el sap parlar però només un 36,1 % declaren que la seva llengua habitual és el català.

Aquesta no és la primera actuació del CNL per fomentar l'ús del català. Actualment es poden veure als opis (objectes publicitaris il·luminats) dels carrers de Reus  els cartells de la campanya "Parla'm en català" impulsada juntament amb la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus; durant el 2022 un centenar de persones, la majoria de l'Administració local de Reus i alguna altra localitat del Baix Camp, han assistit a sessions de sensibilització lingüística, i al desembre acabaran les activitats del "Xalem", un programa plantejat com un complement als cursos que organitza el CNL per  facilitar que alumnes i aprenents utilitzin la llengua catalana fora de l'aula, en diverses activitats de lleure. 

Vols compartir aquesta notícia?