Ella és la Xu, la botiguera d'un nou comerç aprenent de Granollers

CNL del Vallès Oriental

Cursos de català, Ús professional

La Xu regenta una botiga de roba a Granollers i ha començat les sessions de “comerços aprenents” aquesta tardor. 

A mitjans d’octubre la Xu es va decidir a provar d’aprendre català per atendre millor els clients a través de les deu sessions de quinze minuts del programa “comerços aprenents”. Té dues botigues de roba, Dear, al carrer d’Alfons IV i al carrer de Santa Esperança. Ella fa anys que viu a Granollers i entén el català, però no el parla gens. Diu que pràcticament ningú se li adreça en català tot i que sent que alguns clients el parlen entre ells.

En les sessions que ha fet fins ara ha après a saludar, a dir alguns preus i números en català, l’horari d’obertura i una part del vocabulari relacionat amb la seva botiga. La metodologia per a l’aprenentatge és molt pràctica, primerament s’assegura la pronúncia i l’estructura concreta i després es treballen i s’assagen a través de diàlegs orals al màxim de reals possibles. Encara li falten sis sessions per completar la formació, però ara necessita que els clients se li adrecin en català i ja té el distintiu “Anima’t a parlar-me en català”.

Granollers va ser una de les ciutats que va encetar “Comerços aprenents” el 2020 com a pla pilot per facilitar l’aprenentatge i l’ús de la llengua a botiguers que no el parlaven gens i que tampoc podien fer un curs convencional per l’horari laboral que tenien. La Xu és la cinquena botiguera dels quatre “comerços aprenents” de Granollers que s’han sumat al programa fins ara. Aquesta actuació s’emmarca en el Pla Ofercat, de foment de l’ús del català al comerç que es desenvolupa a la ciutat des de 2018.

Vols compartir aquesta notícia?