La Llengua i la Cultura Catalanes Avui. Parlem-ne per saber-ne més. Parlem-ne per no deixar de parlar-ne.

CNL de Girona

Difusió

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona oferirà durant el mes de novembre un cicle de quatre conferències dedicat a la llengua catalana d'avui

S'hi debatrà sobre la situació del català des de diferents àmbits amb professionals del món de la llengua i la cultura com Francesc Xavier Vila, Eva Piquer, Pau Vidal, Carlota Gurt o Roger Mas, etc. conduïts per Maite Puigdevall. alguns d'aquests temes són: el Pacte Nacional per la Llengua i la situació sociolingüística actual; l'ús de la llengua als mitjans de comunicació, amb especial atenció a la ràdio local i la premsa digital; el català que parlem i escrivim, els models de llengua que hi ha i la versatilitat de la nostra llengua per explicar el món d'avui; el tipus de cultura que produeix la nostra comunitat lingüística, amb el focus sobre la música, la literatura i la traducció.

Les xerrades tindran lloc els dimarts de novembre a les 19.00 h a l'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona i l'assistència és gratuïta amb reserva prèvia obligatòria (www.casadecultura.cat).
 

El 8 de novembre es comptarà amb la presència de Francesc Xavier Vila, el secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i catedràtic de sociolingüística de la UB, i Marina Massaguer, sociolingüista especialitzada en polítiques lingüístiques, que explicaran què és el Pacte Nacional per la Llengua i en quin moment del procés d'elaboració es troba. Partint de la situació sociolingüística actual s'exposaran quins poden ser els objectius de política lingüística del país.

La següent sessió, el 15 de novembre, es farà una aproximació als mitjans de comunicació parant esment a la tasca que fan per a la difusió i presència del català en el dia a dia dels parlants. D'una banda, es veurà de prop el cas d'una ràdio local com ràdio Vilablareix i se'n parlarà amb el seu coordinador Dídac Romagós. De l'altra, Eva Piquer, escriptora i periodista, explicarà la seva experiència al capdavant de Catorze, revista digital cultural.

El 22 de novembre, Ona Domènech i Pau Vidal debatran sobre la llengua catalana d'ara, la qualitat del català i la seva estandardització, els models de llengua i els seus usos en diferents àmbits, així com, l'ús de les varietats dialectals en els mitjans. Ona Domènech és doctora en lingüística aplicada per la UPF i centra la seva recerca en l'estudi i descripció de textos especialitzats. Pau Vidal és filòleg, escriptor i traductor. A més de novel·la ha escrit diferents publicacions sobre la situació del català i és col·laborador en diferents mitjans de comunicació.

L'ultima sessió, el 29 de novembre, estarà dedicada a la cultura catalana, més en concret, a la música i la literatura; per això s'ha convidat Carlota Gurt, escriptora i traductora, i Roger Mas, cantautor. Amb ells es parlarà de la música i la literatura en català d'avui, les seves perspectives de futur i els reptes per arribar al públic. També explorarem els efectes que te la literatura i la música en la normalització del català.

En aquest cicle hi col·labora el Consorci per la Normalització Lingüística, els serveis lingüístics de la Diputació de Girona i Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

Vols compartir aquesta notícia?