El grup del VxL de Polinyà “fa safareig” a Caldes de Montbui

CNL de Sabadell

Voluntariat per la llengua

El grup del Voluntariat i alguns alumnes del curs Inicial de Polinyà van visitar el passat 19 d'octubre els safarejos de Caldes de Montbui.

Aquesta visita entroncava amb la xerrada del Voluntariat del passat 3 d'octubre, on la voluntària Carme Tomàs va explicar d'on venia l'expressió "fer safareig" i es van repartir les receptes per fer sabó i per elaborar lleixiu amb cendra.

Vam iniciar la ruta a través del Parc de Can Rius i vam voltar fins al Molí de l'Esclop, passant per l'espai de l'Olla (on hi ha l'olla més gran de Catalunya, que surt a la plaça dos cops l'any i s'hi cuina amb aigua termal i foc de llenya: al mes de desembre s'hi fa el famós brou de Nadal, i al mes de març els llegums per al Mercat de l'Olla i la Caldera). A la següent parada vam veure el safareig dels Calciners, construït a finals del segle XIX per rentar-hi exclusivament la roba dels malalts i així evitar contagis. 

Finalment, vam acabar la visita als safarejos de la Portalera i de la Canaleta. Així doncs, vam visitar tres dels cinc safarejos que hi ha a la població.

La voluntària Carme Tomàs ens va fer memòria de les experiències i les curiositats sobre l'art de rentar la roba als safarejos públics.

Les 16 persones participants vam "fer safareig" mentre experimentàvem amb el sabó i l'aigua a 50°C i vam impregnar-nos d'una època en què les màquines de rentar encara no existien. 

Vols compartir aquesta notícia?