Es presenta el Voluntariat per la llengua a Gelida i a l’escola Pau Boada, de Vilafranca

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Voluntariat per la llengua

Durant 10 setmanes 9 parelles lingüístiques a Gelida i 6 a l'escola Pau Boada s'organitzaran per conversar en català

Gelida

El 28 de setembre va tenir lloc la presentació d'una nova edició del programa Voluntariat per la llengua (VxL) a Gelida. L'acte, que va tenir lloc a la plaça de l'Escorxador, va acollir una desena de persones. En aquesta nova edició, de moment, hi haurà en funcionament 9 parelles lingüístiques, de les quals algunes continuen les converses de l'edició anterior i d'altres inicien l'experiència del VxL per primera vegada. Com representant de l'Ajuntament hi va assistir la tècnica d'Educació, Cristina Mollà.

A banda de les trobades de les parelles lingüístiques, el grup gelidenc té previst, com en altres ocasions, organitzar activitats conjuntes, com ara trobades per fer jocs de taula, sortides culturals, etc. L'activitat de jocs de taula en català les dinamitza una voluntària d'aquest grup.

L'Ajuntament de Gelida és un organisme adherit al Voluntariat per la llengua i, gràcies a aquesta col·laboració, el programa és present al municipi des de l'any 2008, renovant edicions periòdicament i organitzant parelles lingüístiques entre voluntaris i aprenents de la població.

Escola Pau Boada

El 5 d'octubre va tenir lloc la presentació de la desena edició del VxL a l'escola Pau Boada, de Vilafranca del Penedès. Una desena de persones van assistir a l'acte. A més de les 8 persones, entre voluntaris i aprenents, que van participar en la presentació d'aquesta edició, també hi van assistir la directora de l'escola, Imma Badell, i la tècnica d'Integració Social, Pilar Arbòs.

Així doncs, a partir de la data de presentació, 12 persones (5 voluntaris i 7 aprenents), van començar les trobades. Pel que fa a les aprenentes, el fet de formar parelles del VxL a l'escola coincideix amb la necessitat de practicar el català fora de l'aula de les alumnes del curs de català que s'imparteix al centre.

Com en les altres ocasions, el programa ofereix la possibilitat d'organitzar parelles lingüístiques entre pares i mares de l'escola, i també amb persones vinculades al barri de l'Espirall, Associació Gent del Barri.

Des de l'any 2018, l'escola Pau Boada forma part de les entitats i organismes adherits al VxL que donen suport al programa.

Informació i orientacions

La dinamitzadora del programa a l'Alt Penedès, en els dos casos, va presentar el programa i va donar la informació i les orientacions a les parelles lingüístiques que iniciaran les trobades. També va repartir els materials que seran el suport per a les converses entre voluntaris i aprenents.

A partir de la data de presentació, les parelles lingüístiques van començar les converses amb el compromís de parlar en català una hora a la setmana, durant 10 setmanes.

Vols compartir aquesta notícia?