Scrabble gegant a Montornès en la FOAM (Fira del Joc Alternatiu de Montornès)

CNL del Vallès Oriental

Oci en català

En el marc de la Fira del Joc Alternatiu de Montornès (FOAM) es va poder jugar a l’Scrabble, un dels jocs més interessants per aprendre vocabulari en català i divertir-se alhora.

El Centre Juvenil Sputnik de Montornès del Vallès va acollir dissabte 1 d’octubre la 3a edició de la Fira d'Oci Alternatiu (FOAM) promoguda pel Departament de Joventut de l’Ajuntament.

Des de les 10 del matí fins a les 12 de la nit, el centre Sputnik es va convertir en un espai ple de jocs i d’activitats lúdiques per a tots els gustos: videojocs, jocs de taula, entrevistes a youtubers i youtuberes, música… tot amanit amb un dia de tardor assolellat i lluminós.

Dues tècniques de català van participar en les acticitats del matí promovent el joc de l’Scrabble fins a l’hora de dinar. De seguida que es va muntar l’Scrabble al pati un grup de joves s’hi va apropar per jugar-hi. En Víctor, la Sara, l’Unai i en Marc es va animar a fer una partida gegant distesa. Per a alguns d’ells era la primera vegada que hi jugaven, d’altres van demostrar ser bastant experts i van confessar haver-hi jugat abans. Al llarg del matí també s’hi van acostar famílies. La canalla s’ho va passar bé descobrint paraules i també van riure inventant-ne, com l’Eva i la Nora que, encara que la normativa de l’Scrabble no ho permet, es van entestar de totes passades a posar-hi els seus noms al tauler.

La participació de l’Oficina de Català en la FOAM respon al programa TOT JOC del Consorci per a la Normalització Lingüística. Aquest programa, abans del 2022 s’anomenava "I tu, jugues en català?". L’objectiu del Tot joc és donar a conèixer l'oferta comercial de més de 1.000 jocs i joguines en aquesta llengua per tal de fomentar el català com a llengua de joc i de relació.

Jugar és una activitat necessaria per a l’ésser humà, ens permet passar estones disteses i divertides amb la família o els amic, promou la socialització, el diàleg i les relacions personals. El joc també ens ajuda a desconnectar i activa la imaginació. Si ens centrem en la llengua, podem dir que a través del joc aprenem llengües de manera informal, gairebé sense adonar-nos, perquè emprem totes les habilitats lingüístiques: parlar, llegir (les instruccions, per exemple), comprendre (les explicacions que doni un altre jugador) i fins i tot escriure (si la mecànica del joc ho demana. L’Scrabble és un bon joc per aprendre català.

        

Vols compartir aquesta notícia?