El Consorci per a la Normalització Lingüística i el Grup Bon Preu col·laboren per consolidar el català entre el personal dels seus supermercats

CNL de Girona

Ús professional

Els tècnics de normalització han assessorat la cadena d'establiments en matèria de sensibilització lingüística. El CPNL també ofereix cursos per aprendre català a una quarantena de treballadors de l'empresa.

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i els supermercats Bonpreu i Esclat inicien, aquest setembre, una iniciativa conjunta per reforçar la utilització de la llengua catalana dins de l'empresa. Ho faran, d'una banda, per mitjà de cursos de català de diferents nivells i, de l'altra, de la campanya de sensibilització lingüística interna anomenada "Proximitat Emocional".

El resultat d'aquest acord és la posada en marxa de 4 cursos de català (un de presencial de nivell Bàsic 1, gestionat i impartit pel CNL de Sabadell, i tres de virtuals, de nivells Bàsic 1, Bàsic 3 i de conversa, organitzats pel CNL de Girona, el CNL Roses i el CNL d'Osona, respectivament) per a una quarantena de treballadors de l'empresa, amb l'objectiu de millorar el seu nivell de català, especialment la competència oral, i guanyar seguretat per parlar-lo amb la clientela dels establiments i entre el personal de l'empresa osonenca. La durada dels cursos generals és de 45 hores i la del de conversa, de 20 hores. Els cursos virtuals faciliten l'assistència al personal i, per tal d'afavorir la conciliació, la impartició del curs presencial és fa a les instal·lacions de l'empresa i en tots quatre casos l'ensenyament es duu a terme dins de l'horari laboral del assistents.

Aquesta oferta formativa es complementa amb una campanya de sensibilització lingüística, de caire intern per al personal del grup, que inclou un fullet de bones pràctiques pel que fa a l'ús de la llengua catalana. Els continguts d'aquest compendi han estat elaborats amb el suport dels tècnics del CPNL i inclouen informació sobre la política lingüística de l'empresa, que posa el català al centre del seu model comercial, o un decàleg de propostes per prioritzar el català com a llengua vehicular de comunicació amb els clients i entre el personal de l'empresa. Aquest document intern també inclou opinions de clients que valoren positivament l'ús del català als establiments de l'empresa, així com un apartat on els treballadors poden fer propostes de millora en aquest sentit.

El CPNL treballa per ajudar empreses, Administració i entitats a incrementar la presència i millorar la qualitat del català a les organitzacions. Així, es teixeixen complicitats amb els agents socials i econòmics per garantir la presència de la llengua catalana en les comunicacions de les organitzacions i millorar la gestió del multilingüisme.

Des de la seva creació, el català és la llengua vehicular del Grup Bon Preu. A banda de l'aposta per productes de proximitat i característics del territori i de prioritzar l'etiquetatge en català, l'empresa sempre s'ha compromès amb la difusió i l'ús de la llengua catalana en els seus establiments. Després de detectar possibilitats de millora en aquest sentit, van contactar amb el CPNL per rebre orientació sobre promoció lingüística.

Vols compartir aquesta notícia?