L’exposició “Quan parles fas màgia” del Voluntariat per la llengua s’inaugura a l’Hospital Vall d’Hebron

Serveis Centrals

Voluntariat per la llengua

La mostra es podrà visitar entre el 18 de juliol i el 29 d'agost a l'Hospital Vall d'Hebron i a partir del 29 d'agost, a l'Hospital Clínic

L'exposició "Quan parles fas màgia" del Voluntariat per la llengua (VxL) s'ha inaugurat a l'Hospital Vall d'Hebron amb la presència de la directora de Serveis del Departament de Salut, Fina Valls, els gerents de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), el doctor Albert Salazar i Pilar López respectivament, la subdirectora general d'Organització i Serveis del Departament de Salut, Mireia Homs, el cap del Servei de Planificació Lingüística del Departament de Salut, Jordi Pere, la cap del Servei de Recursos Lingüístics de la Secretaria de Política Lingüística (SPL), Àngels Guerrero, coordinadora del VxL del CPNL, Anna Gallego, i Sílvia Sanz, coordinadora del Voluntariat per la llengua a l'SPL.

La mostra, que ha estat creada per l’SPL i gestionada territorialment pel CPNL, es podrà visitar entre el 18 de juliol i el 29 d'agost al vestíbul de l'Hospital Infantil i de la Dona Vall d'Hebron de Barcelona. Després s'exposarà a l'Hospital Clínic.

L’exposició consta de 7 plafons que recullen experiències de participants en el VxL i d'altres informacions relatives al programa i forma part de la campanya "Quan parles fas màgia" del VxL, que vol animar les persones a afegir-se a aquest programa d'enriquiment lingüístic, cultural i personal que no ha parat de créixer des de la seva creació, el 2003. I ho vol fer a partir de la metàfora de la màgia. "Quan parles fas màgia" focalitza l'atenció en un aspecte clau del programa: la capacitat per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen a partir de la llengua.

El programa VxL es troba present en l'àmbit de l'empresa i el sector de la salut no n'és una excepció. Des del 2010, en què es van iniciar les parelles lingüístiques a l'Hospital Sant Jaume d'Olot, se n'han format més de 395 en l'àmbit sanitari i, concretament, 54 van ser el 2021. D'aquesta manera, els participants parlen en català en un context real en què persones que tenen coneixements orals bàsics poden parlar amb companys de feina o amb persones externes catalanoparlants. A més, el VxL en un àmbit com el sanitari permet millorar l'atenció a l'usuari, ja que potencia que sigui atès en català.
 

El Voluntariat per la llengua ja supera les 160.000 parelles

Per ser part de VxL només és necessari ser major d'edat i un compromís mínim de 10 hores, normalment distribuïdes en una hora setmanal per conversar en català amb la parella lingüística assignada. S'hi pot participar en la modalitat presencial o virtual. Des que es va iniciar el programa, el 2003, el VxL acumula un total de 163.396 parelles lingüístiques en totes les modalitats.

Al llarg de l'any passat, s'han format un total de 7.351 parelles lingüístiques, el 99 % gestionades a través del CPNL. Pel que fa al 2022, només en el primer semestre, s'han format un 43 % més de parelles lingüístiques que en el mateix període de l'any passat, concretament, un total de 4.669.

L'any passat hi va haver un total de 5.369 noves inscripcions, mentre que només en el primer semestre d'enguany se'n han registrat ja 3.491. A més, les parelles lingüístiques virtuals de l'any passat van arribar a un total de 5.249, que van conversar des de 46 països diferents. En el que portem d'any ja se n'han format 1.085 més. Des que el 2017 es va posar en marxa el format virtual, s'han creat un total de 10.782 parelles.

Vols compartir aquesta notícia?