El VxL recupera la normalitat després de la pandèmia

CNL de Girona

Voluntariat per la llengua

Quan arribem al final del curs 2021-2022, el Voluntariat per la llengua a comarques gironines fa balanç d'una edició que ha estat molt semblant a les d'abans de la pandèmia. La recuperació de les parelles lingüístiques presencials i la represa d'activitats com ara presentacions, visites guiades per conèixer l'entorn o actes de cloenda han marcat aquest curs.

Fins al moment s'han format més de 550 parelles lingüístiques presencials i més de 220 de virtuals a tota la demarcació. Això significa una important recuperació de l'activitat presencial, que es va perdre totalment per la pandèmia. D'altra banda, malgrat que el nombre de parelles virtuals ha disminuït respecte al curs passat, les xifres són molt més altes que abans de l'aparició de la Covid. Així doncs, la modalitat virtual ha agafat força en els últims anys i sembla que mantindrà la bona salut. De les 19 parelles lingüístiques virtuals que es van constituir l'any 2017 es va passar a les 369 l'any 2021 (única modalitat en marxa en plena pandèmia). En el curs que finalitza, se n'han format més de 220. Aquesta modalitat afavoreix que ciutadans d'arreu del món puguin participar en el programa, ja sigui persones que estan aprenent català i necessiten practicar-lo, o ja sigui catalans que viuen a l'estranger i fan de voluntaris.
El curs també ha estat marcat per la recuperació de la presencialitat de les trobades entre voluntaris i aprenents; per les activitats de coneixement de l'entorn i pel desenvolupament del programa en diferents àmbits: educatiu (tertúlies a les AMPA, estudiants UdG, centres de formació d'adults), justícia (el VxL al Centre Penitenciari Puig de les Basses) o sanitari (entre els treballadors del geriàtric Maria Gay de Girona i diverses accions a la Fundació Salut Empordà de Figueres).
La tornada a la normalitat també ha permès que l'exposició "Quan parles fas màgia", sobre la història del programa, hagi pogut visitar diversos municipis gironins com Blanes, Palamós, Girona, Palafrugell, Olot, Torroella, Salt, Figueres i Platja d'Aro. Properament es podrà veure a Ripoll, la Bisbal i Sant Feliu de Guíxols.

Vols compartir aquesta notícia?