Sessió de proximitat del Pacte nacional per la llengua a Móra d'Ebre

CNL de les Terres de l'Ebre

CPNL

La Biblioteca Comarcal Artur Cot i Miró de Móra d'Ebre va acollir el dia 16 de juny de 2022 una sessió de proximitat en el marc del procés participatiu del Pacte nacional per la llengua, amb la intervenció dels presidents de l'Associació Cultural La Riuada de Móra d'Ebre, Joan Launes; d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, Dolors Róo, i del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, Josep Cid.

Les intervencions van girar al voltant de la situació de la llengua catalana en l'actualitat, en especial en l’apartat cultural, un àmbit on el català presenta diferents estadis d'ús i consum segons el sector.

El periodista Joan Launes va fer una detallada exposició del procés participatiu del Pacte nacional per la llengua que impulsa actualment el govern de la Generalitat i va donar a conèixer un seguit de dades per a il·lustrar la vitalitat de la llengua catalana en el sector de la cultura i els mitjans de comunicació. Per la seua banda, l'advocada Dolors Róo explicà les accions que tira endavant Òmnium Cultural en l'àmbit lingüístic, així com el posicionament de l'entitat en el debat del Pacte. Róo insistí en la necessitat d'anar més enllà de la queixa sobre la situació de l'idioma i en l'oportunitat que representa l'actual debat per a formular propostes i adoptar una postura proactiva en defensa del català per part dels seus parlants. Finalment, el filòleg Josep Cid, va fer una exposició sobre els esculls que històricament ha hagut de superar la llengua catalana per a sobreviure i va reclamar a la societat fermesa, autoestima i exigència per a revertir l'actual situació i rellançar l'ús de l'idioma, especialment entre els jóvens.

L'acte comptà amb la participació de vint persones vinculades a diferents àmbits socials i professionals, algunes de les quals van expressar diverses reflexions i van fer propostes sobre la qüestió, que van ser valorades i comentades pels ponents. L'Ajuntament de Móra d'Ebre estigué representat per Rubèn Biarnès, que aquest divendres serà nomenat alcalde de la vila, i per la regidora de Cultura, Montserrat Pineda. El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre també va donar suport a la sessió.

Vols compartir aquesta notícia?