"Comerços aprenents", una nova proposta per facilitar l'aprenentatge del català als treballadors del sector comercial

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Ús professional

Consisteix a impartir al mateix lloc de treball 10 sessions de llengua personalitzades per a persones estrangeres que en tenen poc coneixement

El Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL) va posar en marxa a primers d'any el projecte "Comerços aprenents" amb l'objectiu de facilitar al màxim l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana en l'atenció al públic del comerç local.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística i president del CNL; Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, i Anna Saperas, directora del CNL, n'han fet balanç i han explicat com es continuarà desenvolupant aquest estiu.

En aquests mesos s'han visitat una trentena d'establiments i cinc han participat en el projecte. Es tracta de dos comerços d'alimentació, una botiga de roba i dos establiments de restauració. En total, hi han participat 13 treballadors d'aquests establiments.

El projecte consisteix en 10 sessions presencials als llocs de treball de les persones que despatxen en establiments comercials i que responen a un perfil similar: tenen pocs coneixements de la llengua catalana i poques opcions per fer un curs, a causa del seu horari laboral.

En aquestes sessions de 15 minuts es treballen les competències lingüístiques de cada treballador. Partint del seu coneixement de català, els continguts s'adapten a les necessitats comunicatives reals dels aprenents.

A més, s'intenta sensibilitzar el comerciant que almenys saludi en català la clientela i se l'informa dels cursos generals, més amplis, que ofereix el CNL quatre períodes l'any.

El CNL ha preparat amb aquests aprenents alguns vídeos perquè serveixin d'estímul a nous participants. Es poden consultar aquí. També pretenen sensibilitzar els catalanoparlants que no canviïn de llengua de seguida que perceben que l'interlocutor és d'origen estranger, perquè probablement els entén en català.

Aquest estiu, "Comerços aprenents" no farà vacances i el CNL impartirà aquestes sessions de llengua en altres establiments. Si alguna botiga hi té interès o algun consumidor vol proposar algun comerç aprenent, es poden adreçar a assessoramentreus(ELIMINAR)@cpnl.cat.

"Comerços aprenents" és una iniciativa del Consorci per a la Normalització Lingüística per fomentar l'ús de la llengua catalana, es duu a terme en diferents localitats catalanes i és resultat de l'anàlisi dels estudis Ofercat, que demostren que els indicadors més baixos d'ús de la llengua catalana són els dels establiments comercials regentats per personal d'origen estranger.

D'altra banda, el dia 27 de juny comencen les inscripcions ( www.cpnl.cat/inscripcions ) per als cursos intensius d'estiu, que es faran al juliol, de dilluns a dijous, A Reus s'han previst 6 cursos presencials de nivells inicials i bàsics. Avui ja es pot sol·licitar hora si la inscripció es vol fer de manera presencial ( reus(ELIMINAR)@cpnl.cat i 977 12 88 61).

Vols compartir aquesta notícia?