Un grup d’alumnes, voluntaris i aprenents de Vilafranca i l’Alt Penedès visiten el Conjunt Monumental d’Olèrdola

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Cursos de català, Voluntariat per la llengua, Activitats complementàries

La visita, que es va fer a través de les explicacions d'un voluntari i amb audioguia, va anar seguint la història d'aquest indret

El 7 de juny, un grup de més de 20 persones, entre alumnes, voluntaris i aprenents, van fer una sortida al Conjunt Monumental d'Olèrdola. La visita, que es va fer a través de les explicacions d'un voluntari i amb audioguia, va anar seguint la història d'aquest indret.

Des de l'edat del bronze

La muntanya d'Olèrdola ha estat un enclavament estratègic amb assentaments des de l'edat del bronze (poc menys de 4.000 anys enrere) fins ben entrat el segle XX. El Conjunt Monumental d'Olèrdola està situat sobre una plataforma rocosa de 358 m d'altitud, als vessants occidentals del massís del Garraf, dins el parc d'Olèrdola, tot dominant la plana del Penedès. Des de la prehistòria, els seus pobladors hi ha deixat la seva empremta: un poblat iber, una impressionant fortificació romana i una ciutat medieval, amb esglésies preromàniques i romàniques i tombes medievals excavades a la roca. Dins el recinte fortificat medieval, l'espai s'estructurava en tres àrees. A la part superior es trobava la zona militar, amb el castell al cim i, més avall, l'àrea sacra, amb l'església i la necròpolis. La part baixa de la muntanya era ocupada per les cases.

Visita guiada

La visita es va iniciar a l'interior, al Centre d'Interpretació, i va seguir fent un recorregut per l'exterior del conjunt arqueològic: la muralla, la gran cisterna, la torre talaia, del temps dels romans, i l'església i la necròpolis de l'època medieval. Els assistents va poder gaudir del paisatge magnífic i de les vistes espectaculars d'aquest indret, que els antics pobladors van saber escollir tan bé per als seus enclavaments.

La proposta de la sortida va sorgir d'un grup de voluntaris i aprenents, que es troben setmanalment al Servei de Català per conversar, i la van obrir a altres participants del VxL de Vilafranca i l'Alt Penedès perquè també en poguessin gaudir.

Vols compartir aquesta notícia?