Presentació del Pacte Nacional per la Llengua a Mataró

CNL del Maresme

CPNL

L'acte va ser presidit pel Secretari de Política Lingüística, Xavier Vila

Mataró va rebre, ahir a la tarda, la presentació del Pacte Nacional per la Llengua, amb la participació del secretari de Política Lingüística, Xavier Vila, i del regidor de Presidència i Educació de l'Ajuntament de Mataró i president del Consell del CNL del Maresme, Miquel Àngel Vadell

Un centenar de persones, entre les quals hi havia representants polítics, sindicals i membres de diferents entitats de Mataró i també de la comarca, es van reunir a la sala d'actes de Can Palauet amb l'objectiu de reflexionar sobre la situació del català a partir de l'informe acadèmic Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana i també de presentar propostes de millora per incorporar al Pacte.

Miquel Àngel Vadell va obrir l'acte destacant que els experts ja fa temps que ens avisen, que la llengua està en perill, i no volem perdre-la.

Xavier Vila, en la seva intervenció, va fer una crida a la implicació de tothom: la societat està evolucionant molt ràpidament, i hem de reavaluar quin paper ocupa la llengua en el nostre context actual per tal d'establir les bases del paper que tindrà en el futur. Va encoratjar tant les entitats com la ciutadania a títol personal a fer aportacions al procés participatiu.

Tot seguit es va projectar un vídeo de salutació de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en què destacava que el present i el futur de la llengua involucra a tothom i per això fem el Pacte Nacional per la Llengua. També va subratllar l'interès per assegurar la recepció de propostes representatives de tots els punts del país. A més de les aportacions dels participants, també demanava estendre el debat en altres espais i entre els veïns.

El procés participatiu no s'atura
Des del passat mes de febrer i fins a setembre, el procés participatiu es vertebra a partir de sessions de presentació territorials com la celebrada a Mataró, que també es duen a terme a llocs com Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Girona, L'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Sabadell, Santa Coloma de Gramenet, Sort, Tarragona, Terrassa, Tortosa i Vilanova i la Geltrú.

Durant aquests mesos, tothom hi pot col·laborar i les propostes resultants d'aquests debats públics es bolcaran a la web pacteperlallengua.gencat.cat.

La previsió és que a la tardor s'assoleixi un acord en el marc del grup de treball pel Pacte Nacional per la Llengua. Aquest procés ha de conduir a la signatura el mes de desembre d'un document que serà la base per al futur pla de política lingüística pluriennal.

Vols compartir aquesta notícia?