Visita a l’assaig dels Castellers de Sant Cugat

CNL Vallès Occidental 3

Activitats complementàries

Alumnes del cursos de nivell Inicial i Bàsic 1 de vespre van assistir a un dels assajos que cada dimarts i divendres programa la colla castellera de Sant Cugat del Vallès.

Dimarts dia 24 de maig al vespre, tot i la pluja que per estones va recordar un temporal impenitent de tardor, una comitiva formada per una trentena llarga de persones va cobrir el breu trajecte que separa la Casa de Cultura de Sant Cugat de la Sala Canigó, situada en les dependències municipals de darrere l'ajuntament. El motiu era aprofitar la invitació per visitar un assaig dels Castellers de Sant Cugat.

A les 20 h, amb puntualitat més britànica que mediterrània, el president de la colla -Enric Aiguadé- ens va donar la benvinguda i juntament amb el responsable d'acollida ens van introduir als detalls i la terminologia que configuren l'univers casteller. Tot i l'evident barrera de l'idioma -recordem que els alumnes assistents eren de nivell Inicial i Bàsic 1-, l'esforç que hi van posar els amfitrions i la possibilitat de contemplar en directe algunes figures que mentrestant tractaven d'edificar els integrants de la colla van permetre als bocabadats estudiants fer-se una idea més que fefaent d'aquesta tradició tan nostrada.

Passada la timidesa inicial, alguns alumnes els van formular preguntes que, en la major part dels casos, tenien a veure amb el nombre de persones necessàries per construir un castell i amb les edats dels membres més joves de la colla. Aquest diàleg va servir d'excusa per fer una breu repassada de la història dels Castellers de Sant Cugat, creats l'any 1996. Fins i tot una alumna de Sibèria del nivell Inicial va accedir a enfaixar-se per participar en la pinya d'una construcció que estaven assajant.

Una hora i unes quantes construccions després, es va posar fi a la visita, si bé un parell d'alumnes curiosos del nivell Bàsic 1 es van quedar a tafanejar una estona més seduïts per aquelles construccions humanes tan singulars. Sens dubte, va ser una jornada intensa per a l'alumnat, ja que van poder sentir català en un context real mentre se'ls presentava un element cultural molt arrelat a Catalunya de la mà d'una entitat de la ciutat.

L’accés a l’assaig es va fer extensiu també a les parelles lingüístiques de la població.

Vols compartir aquesta notícia?