El català al comerç al barri de Noguerola de Lleida

CNL de Lleida

Ús professional

La taula, titulada "Al barri, comprem en català?", va valorar el projecte Comerços aprenents al barri i va debatre els usos lingüístics que tenen lloc en el comerç lleidatà.

El passat dissabte 30 d'abril, el Centre de Normalització de Lingüística de Lleida va organitzar una taula rodona com a cloenda del projecte Comerços aprenents al barri Noguerola Estació Segre. La taula va tenir lloc a la terrassa de La Baula, situada a la plaça Noguerola, i va comptar amb el suport de la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Lleida i de l'Associació de Comerciants i Veïns del barri.

La taula, titulada "Al barri, comprem en català?", va debatre els usos lingüístics que tenen lloc en el comerç lleidatà i va analitzar els motius que motiven el canvi del català al castellà en aquells en què el dependent o el client se'ns dirigeixen en castellà. També se'n van valorar les conseqüències que aquest canvi lingüístic pot tenir per a la salut del català i per a la cohesió social. Finalment, es van proposar mecanismes per pal·liar les conseqüències negatives.

Els tertulians que van argüir-ne raons, exemples i argument foren Dolors Ciutat, membre de l'Associació de Veïns; Meritxell Mir, coordinadora de Dinamització del CNL de Lleida; Charaf Rafihi, propietari del restaurant Les deux chefs; Sandra Solé, tècnica de la Regidoria de Consum, Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Lleida, i Souad Zitouni, membre de l'Associació Nostalgia.

L'acte va finalitzar amb la lectura d'un poema en amazic per part del rapsode i youtuber Hossein Fariss. En conjunt va tenir una bona assistència de públic, el qual va col·laborar en el debat amb moltes intervencions en la part final.

Per la seua banda, el projecte Comerços aprenents consisteix a desplaçar un tècnic de normalització lingüística a un comerç que ho sol·liciti per formar-ne els dependents amb dèficits per atendre en català als clients que demanin. En total són deu sessions d'un quart d'hora adaptades a les necessitats idiomàtiques de cada sector comercial. De moment , s'han dut a terme en 13 comerços del barri Noguerola Estació Segre, que amb la taula de dissabte es dona per acabat, tot i que si algun comerç encara en té necessitats, es pot beneficiar del projecte. El següent barri en què es desplegarà el Comerços aprenents serà el del Clot.

Vols compartir aquesta notícia?