El Departament de Cultura ofereix nous recursos d'atenció lingüística per a ucraïnesos

Serveis Centrals

CPNL

La Secretaria de Política Lingüística crea una pàgina d'atenció lingüística dirigida als refugiats ucraïnesos i a les famílies i entitats acollidores, que forma part del dispositiu d'acolliment desplegat a Catalunya

El Departament de Cultura, a través de la Secretaria de Política Lingüística, ha elaborat diversos materials per facilitar la comunicació amb la població ucraïnesa i l'aprenentatge del català dels parlants d'ucraïnès. Tots aquests recursos es troben agrupats a la pàgina de català per a ucraïnesos, que inclou materials didàctics i cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística.

A més de l'accés als cursos presencials i en línia, gratuïts en els nivells bàsic i inicial, s'han publicat nous recursos creats especialment per als parlants d'ucraïnès. Concretament, s'ha publicat una col·lecció de 12 làmines interactives per treballar el llenguatge en situacions comunicatives de la vida quotidiana. Cadascuna se centra en un espai (la casa, el parc, el mercat, els transports, etc.) i tots els elements que hi apareixen estan enllaçats amb el traductor de Google que remet a la paraula en català i ucraïnès, tant per escrit com en àudio. D'aquesta manera, es facilita el coneixement i la pronúncia de paraules en català i en ucraïnès.

D'altra banda, Política Lingüística està reeditant el llibre per aprendre català Vocabulari en imatges per incorporar-hi l'ucraïnès i el rus. Se'n preveu un tiratge de 15.000 exemplars. Així mateix, el Centre de Documentació de Política Lingüística ofereix en línia una bibliografia sobre la situació lingüística d'Ucraïna. El dossier inclou una breu presentació de context sobre la diversitat lingüística i la política lingüística.

La pàgina d'atenció lingüística per a ucraïnesos també és accessible des del web Catalunya amb Ucraïna, que agrupa tota la informació per a desplaçats, així com per a l'administració local, entitats, empreses i per a tothom que vulgui col·laborar en l'acolliment.

La Generalitat de Catalunya ha establert en el Centre d'acollida de persones refugiades un espai informatiu per oferir-los informació sobre tots els serveis i àmbits que poden necessitar i derivar aquestes persones a serveis d'atenció psicològica, d'assessorament legal, d'atenció a la infància i d'atenció per violències masclistes. L'objectiu és vincular les persones refugiades amb la xarxa de salut, d'educació, de drets socials, laborals i d'aprenentatge de la llengua, per tal de garantir tots els seus drets. El centre atén la ciutadania ucraïnesa desplaçada pel conflicte bèl·lic per tal de documentar-la i que pugui obtenir de forma àgil la resolució de protecció temporal que dona accés als permisos de residència, treball i a altres drets socials per un període d'un any, ampliable a tres.

Vols compartir aquesta notícia?