Chong Pei, de l'establiment Limerince Fresh Fruit Market de Mollet, anima a ser comerç aprenent i a parlar-los en català

CNL del Vallès Oriental

Ús professional

El Consorci per a la Normalització Lingüística impulsa el projecte 'Comerços aprenents' amb l'objectiu de facilitar al màxim l'aprenentatge i l'ús de la llengua catalana en l'atenció al públic del comerç local, sobretot quan es tracta de personal amb poc coneixement de català.

A Mollet, el projecte de comerços aprenents es va estrenar l'any passat i continua ara amb la incorporació de nous comerços aprenents com l’establiment Limerence Fresh Fruit Market, que es troba al carrer de Gaietà Vínzia, número 65.

Agraïm a Chong Pei la seva participació i l’animem a saludar els clients en català (bon dia!; bona tarda!; adeu!).

Comerç aprenent

El projecte ha consistit en 10 visites presencials dels tècnics de normalització lingüística als llocs de treball de les persones que regenten establiments comercials i que responen a un perfil similar: tenen pocs coneixements de la llengua catalana i poques opcions per fer un curs, a causa del seu horari laboral.

En les visites presencials es treballen les competències lingüístiques de cada treballador durant 10 o 15 minuts. Partint del seu coneixement de català, s'adapten els continguts a les necessitats comunicatives de cada situació. Així, el vocabulari, la fraseologia i les situacions comunicatives responen a les seves necessitats pràctiques. En aquest cas, hem fet el buidatge d’una setantena de fruites i verdures, i  hem après a anomenar-les en català: pinya, kiwi, plàtan, pera, poma, mandarina, maduixa, taronja...  Nosaltres també ens hem adonat que hi ha varietats de fruites xineses que desconeixíem i hem après, per exemple, que  l’aranja xinesa és més dolça i grossa que l’aranja que normalment consumim. Per tant, l’aprenentatge ha estat mutu.

Aquest tipus de projecte requereix una gran adaptació del CPNL als horaris, als torns i a la necessitat d'atendre la clientela, perquè el contingut que s'ensenya i es practica s'adapti a les necessitats específiques de cada treballador i així en puguin treure el màxim profit i es puguin generar més oportunitats d'interacció en català amb la clientela que així ho desitgi. Per això hi hem anat al voltant de les 14 h un cop a la setmana. De mica en mica, hem incorporat retolació dels productes i l’horari de l’establiment en català.

Ara demanem als clients, com diu Chong Pei, que també s’hi adrecin en català.

Recull de fotos

Comerços aprenents és una de les actuacions previstes en el Pla Ofercat de Mollet del Vallès, que pretén impulsar el català entre els comerciants, impulsar-hi bones pràctiques i fomentar l'atenció oral en català.

Distintiu 

”Soc comerç aprenent. Pots parlar-me en català! Gràcies!”

Vols compartir aquesta notícia?