El CNL de l'Àrea de Reus celebra el Dia Mundial de la Poesia

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Llengua i cultura

Alumnat de Reus i també de Cambrils, el Priorat i l’Hospitalet de l’Infant participarà en diverses activitats amb motiu d'aquesta diada

Un any més, l'alumnat del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus Miquel Ventura commemorarà  el Dia Mundial de la Poesia, que se celebra el 21 de març.


A Reus serà en un acte conjunt amb la Regidoria de Cultura i Política Lingüística que tindrà lloc a la Biblioteca Central Xavier Amorós el dimarts 22 de març a les 19 h i que s'inclou dins el programa d'activitats de l'Any Gabriel Ferrater.

En primer lloc,  alumnes dels cursos de català de procedència diversa llegiran en la seva llengua (portuguès, armeni, castellà, àrab, georgià, italià, anglès, polonès, gallec) el poema "Si puc" de Gabriel Ferrater. La versió catalana la recitarà David Figueras, president de l'associació ferrateriana Gosar Poder.

Segons Daniel Recasens, president del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística, "serà tot un luxe poder sentir com sonen les paraules de Ferrater en una desena de llengües, segurament una experiència inèdita a la ciutat".

A continuació diversos poetes reusencs recitaran una composició pròpia.

L'acte es clourà amb l'actuació de la coral del CNL Canta amb el cor, dirigida per Marc Guerris, formada per catalanoparlants i per alumnes que estan aprenent a parlar en català.

Altres localitats on el CNL fa cursos també celebraran el Dia Mundial de la Poesia. Així, el dimarts 22 de març a les 19.30 al Centre Cultural  de Cambrils els alumnes del Servei Local de Català  i els membres dels clubs de lectura de la Biblioteca Josep Salceda i Castells  llegiran conjuntament el poema de Ferrater també en diverses llengües.  El dia abans, el mateix 21 a les 19 h, Helena Martínez Ferreruela, poeta i responsable del SLC de Cambrils,  farà un taller pràctic de poesia a la Biblioteca.

A Falset, el 21 de març a les 19 h els alumnes del Servei Comarcal de Català  i els usuaris de la Biblioteca Salvador Estrem i Fa també llegiran "Si puc" públicament i en diverses llengües a més d'altres poemes.

I l'alumnat de l'Hospitalet de l'Infant aquesta setmana llegirà  a classe en diverses llengües aquest mateix poema.

En la quinzena edició del Dia Mundial de la Poesia, la Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d'Associacions i Clubs Unesco han escollit el poema "Si puc" de Gabriel Ferrater, de qui enguany commemorem el centenari del naixement i el cinquantenari de la mort, com a protagonista. En aquest poema, Ferrater s'interroga, i ens interroga, sobre la memòria i el procés creatiu. Pel poeta, hi ha un pou on els records tendeixen a precipitar-se i emmagatzemar-se; alguns sols hi miren de reüll, d'altres s'hi aboquen per intentar redimir el moment i pagar el deute de la poesia vers la realitat.

La Institució de les Lletres Catalanes ha traduït el poema a 22 llengües. Tot i amb això, alguns alumnes del CNL han traduït el poema al seu idioma, com l'armeni o el polonès.

Vols compartir aquesta notícia?