Els alumnes del curs de català Bàsic 3 de Sant Feliu de Codines visiten Ona Codinenca, la ràdio municipal

Cursos de català, Voluntariat per la llengua, Voluntariat per la llengua, Activitats complementàries, De la competència a l'ús

També s'ha parlat del programa Voluntariat per la llengua amb la participació d’una parella lingüística.

Dimecres, 1 de febrer, al matí, els alumnes del curs de català Bàsic 3 de Sant Feliu de Codines han visitat les instal·lacions de la ràdio Ona Codinenca. La Gemma Permanyer, directora de la ràdio, els ha explicat que aquest mitjà de comunicació, que actualment té la seu a l'antiga casa senyorial Can Buixó, es va fundar fa divuit anys i es gestiona a partir del voluntariat. Ona Codinenca ofereix tres hores diàries de programació pròpia, però emet les vint-i-quatre hores del dia, amb la col·laboració de la Xarxa. És un mitjà petit, però molt dinàmic i capdavanter en l'ús de les noves tecnologies, que ajuden els seus treballadors a controlar la programació diària a distància.

Els alumnes han mostrat molt d'interès per les explicacions en català de la Gemma i els ha agradat molt conèixer aquesta entitat del seu poble. Alhora, gràcies al repàs de la història d'Ona Codinenca, els alumnes han pogut conèixer diversos esdeveniments i entitats que tenen lloc a la localitat, i algun indret natural del seu entorn. Fins i tot, s'ha parlat de la possibilitat que més endavant puguin col·laborar en algun programa, aportant experiències dels seus països d'origen, la qual cosa pot ser molt enriquidora tant per als alumnes com per als oients. A més d'una grata experiència, els alumnes s'han endut una petita llibreta com a obsequi.

Després de la visita, s'ha fet una entrevista a la parella lingüística formada per l'aprenenta Sadey Vega i el voluntari Josep Vidal, amb la introducció d’Assumpta Relats, responsable del Voluntariat per la llengua. Tots tres han destacat el paper fonamental d'aquest programa per ajudar els nouvinguts a parlar en català amb naturalitat, el benefici que suposa per a les dues parts implicades i la necessitat dels catalanoparlants de no canviar d'idioma quan s'adrecen als estudiants de català. Aquest fet és especialment rellevant perquè els alumnes d'aquest curs també participen en les Pràctiques Lingüístiques del CPNL, que els inicien en l'ús del català en diversos establiments comercials del municipi. Aquesta entrevista es pot escoltar a través de la secció Ràdio a la carta, al programa Eix 59.

Finalment, la directora d'Ona Codinenca ha signat l'adhesió al programa Voluntariat per la llengua i s'ha compromès a fer-ne difusió amb notícies als informatius i entre els membres de la ràdio.

Vols compartir aquesta notícia?