El professor Jordi Martí analitza la salut del català a les Terres de l'Ebre

Difusió

L'acte va tindre lloc a l'Ateneu de Móra la Nova, amb la presència de l'alcalde i la regidora de Cultura de la vila
 

El professor de Filosofia de l'Institut Julio Antonio de Móra d'Ebre Jordi Martí Monllau (Tortosa, 1967) va participar el dia 16 de febrer a les jornades Defensem la Llengua amb la conferència "La salut del català a les Terres de l'Ebre". L'acte va tindre lloc a l'Ateneu de Móra la Nova, amb la presència de l'alcalde i la regidora de Cultura de la vila, Carlos Trinchán i Maria Font; del president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE), Josep Cid, i de la presidenta territorial d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre, Dolors Roo.

En la seua intervenció, Jordi Martí va desgranar les dades demogràfiques i sociolingüístiques extretes de diferents estudis recents i constatà que s'observa una davallada de la vitalitat de la llengua catalana al territori en els últims anys. Segon el ponent, l'ús del català a l'Ebre continua sent majoritari, si bé els canvis demogràfics experimentats en les últimes dècades -amb l'increment de població resident nascuda a l'estranger- i la pressió del castellà a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials -sobretot entre els jóvens- són factor que no conviden a l'optimisme.

Martí considera que cal vincular la defensa de la llengua a la defensa de la identitat catalana per a intentar revertir la situació actual. Al llarg de la xarrada es va fer esment a l'obra de Jordi Martí publicada l'any 2023 'Llengua i identitat nacional', en la qual l'autor reclama als catalanoparlants una actitud activa en la defensa de l'idioma davant la situació d'"injustícia" que ha de fer front la llengua catalana davant l'actual marc legal espanyol. Martí reclamà l'aplicació del principi de territorialitat com a via per a garantir els drets lingüístics dels catalanoparlants en els territoris on el català és llengua pròpia.

Les jornades Defensem la Llengua, organitzades pel CERE i Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre amb el suport del Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre, se celebren este mes de febrer en diferents poblacions de la Ribera d'Ebre. La pròxima conferència tindrà lloc el dia 23, a les 19.00 h, a Ca Don Joan, a Vinebre. La doctora en Filologia Sílvia Veà presentarà la ponència "L'onomàstica de la Ribera d'Ebre. Un tastet d'onomàstica i llengua".

Vols compartir aquesta notícia?