Promoció de l'ús

Xeic! Paraules de l'Ebre

Una exposició sobre el lèxic de les Terres de l’Ebre

La mostra recull una trentena de paraules d’ús habitual en la parla del territori ebrenc


El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) va crear l'any 2008 l'exposició "Xeic! Paraules de l'Ebre", que recull trenta mots habituals de la parla dels habitants de les Terres de l'Ebre.

Les paraules d'esta mostra es presenten amb una fotografia que en precedix l'entrada i, a continuació, se n'indica la transcripció fonètica, la categoria gramatical, la definició, els derivats i l'etimologia de cada mot.

L'objectiu de l’exposició és donar a conèixer i potenciar l'ús del lèxic característic de la varietat geogràfica de la llengua catalana que es parla al Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta.

"Xeic! Paraules de l'Ebre" es basa en l'exposició "Estem amoïnats", del Servei Comarcal de Català de la Ribera d'Ebre, i incorpora els mots que van obtindre més votacions en la campanya "Salvem una paraula ebrenca", impulsada pels serveis de català del CPNL a les Terres de l'Ebre el 2008. Es van recollir 1.075 paraules en total, aportades per 570 persones a títol individual i per diferents grups escolars de 50 poblacions de les Terres de l'Ebre.

Les paraules que van obtindre més vots van ser fato, poal, xeic, xalar, granera, moixó, alberge, alego, maçana i bajoca.