El Voluntariat per la llengua Rubí visita Vilanova i la Geltrú

Voluntariat per la llengua

Una quarantena de participants gaudeixen de les activitats programades a la ciutat del xató i del Carnaval

La sortida s’ha organitzat amb la col·laboració d'Òmnium Cultural de Rubí i l'acollida d’Òmnium Garraf 

El passat dia 4 de juny, diumenge, va tenir lloc una nova edició del "Sortim!", una activitat que Òmnium Cultural de Rubí organitza cada dos anys amb l'ajuda del Servei Local de Català de Rubí. Enguany Vilanova i la Geltrú ha estat la ciutat escollida per passar-hi el dia, i com sempre el grup de rubinencs hi hem trobat una acollida excel·lent.

A les 8.30 h del matí hem sortit amb autocar de Rubí cap a la capital del Garraf. De part d'Òmnium Rubí han vingut alguns membres de la junta, entre els quals el president, Martí Pujol i Laura Vert, expresidenta. Del Servei de Català, la resta, entre participants del VxL i alumnes dels cursos de català per a adults. En arribar a Vilanova hem esmorzat al passeig Marítim, i allà ens han vingut a trobar membres de la junta d'Òmnium Garraf: el president, Jordi Baiges i la vicepresidenta, Carme Prades. De seguida hem iniciat l'activitat del matí, una visita pel nucli antic de Vilanova que ens ha dut Rambla amunt i fins a La Geltrú, sota el guiatge expert de Xavier López, historiador vilanoví. Ens ha anat explicant la història recent de la ciutat, els canvis esdevinguts arran de la revolució industrial, curiositats i canvis en el paisatge urbà, i el malbaratament de cert patrimoni local a causa dels plans urbanístics.

Posteriorment hem visitat el Museu del Ferrocarril, on hem pogut comprovar les mides gegantines de les locomotores del passat, carregades de carbó i impulsades pel vapor que generava la combustió.

El lloc triat per al dinar ha estat el parc Ribes Roges, amb unes ombres prou generoses per poder-hi menjar tots plegats còmodament. Havent dinat, com ja és tradició en aquestes sortides, hem compartit les postres que molts aprenents portaven, inspirades en les postres dels seus llocs d'origen (Brasil, Perú, Marroc, República Dominicana...). I postres d'aquí, també!

En acabat, ens hem dirigit al poblat ibèric de Darró, on hem gaudit de les explicacions entusiastes d'en Joan Garcia, arqueòleg i expert coneixedor d'aquestes excavacions. Ens ha contat anècdotes viscudes en el mateix enclavament i altres de viscudes en els nombrosos desplaçaments del seu passat, a Mèxic, Itàlia...

Des d'aquest indret hem agafat l'autocar cap a Rubí, on hem arribat a les 18 h, cansats i satisfets d'haver passat un dia ben especial, compartint la història personal de cadascú i posant de relleu la història del país comú.

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?