20 contes comptats per treballar la diversitat lingüística al web del CNL de Sabadell

Cursos de català, Activitats complementàries

20 contes comptats és recull de contes populars escrits en vint llengües diferents, amb una breu descripció de cada llengua, i traduïts al català, en un intent de reflectir la realitat cultural i lingüística de la zona d'acció del CNL de Sabadell.

El llunyà 2010 al CNL de Sabadell ens vam plantejar una activitat que, d'una banda, posés en valor el patrimoni cultural de la població nouvinguda i, de l'altra, ampliés el coneixement que la població autòctona té de les diferents cultures, tradicions i llengües estrangeres que conviuen amb nosaltres i així facilitar el procés d'acolliment. En definitiva, l'objectiu era crear un pont entre els habitants d'una mateixa ciutat per promoure la sensibilització intercultural i lingüística.

El resultat va ser l'edició de 20 contes comptats.

Hi van col·laborar persones i entitats vinculades al CNL, l'Ajuntament de Sabadell a través de l'Oficina de Nova Ciutadania, l'Escola Illa, que el va il·lustrar, i Linguamón, que es va ocupar de la correcció dels contes en la seva llengua original.

Arran de la publicació del llibre es van fer un seguit d'activitats per promoure aquesta diversitat lingüística i cultural a les escoles, instituts, biblioteques i altres punts de la ciutat. Una d'aquestes activitats va ser un espai de difusió dels contes i de les llengües que apareixen en el llibre a Ràdio Sabadell. En l'enregistrament hi van participar 25 persones, moltes de les quals ja havien fet aportacions al llibre de contes, persones amb llengües tan diverses com el polonès, el ioruba, el guaraní, l'occità o el xinès, i així fins a 20 llengües diferents, totes amb presència a Sabadell.

Des d'un primer moment, la recepció de l'edició va ser molt bona, sobretot per part de les escoles, que van trobar en els contes una eina per treballar la diversitat a l'aula.

Durant aquests anys han estat moltes les persones que ens han anat demanant aquest material, que té la mateixa validesa ara que en el moment que va ser creat. És per això que l'hem recuperat i endreçat perquè sigui consultable al web del CNL.

Des d'aquí és possible descarregar tot el llibre en PDF o cadascun dels contes per separat i escoltar-ne l'àudio.

/xarxa/cnlsabadell/20-contes-comptats/

Una nova vida per a un projecte que manté l'aposta pel català com a llengua de trobada en el respecte a la diversitat.

Vols compartir aquesta notícia?