Una seixantena de persones vinculades a l’ensenyament del català a la ciutat de Vic participen en una matinal formativa amb materials i experiències per a l’aprenentatge de la llengua.

Cursos de català, Cursos de català, CPNL

Divendres, 20 de maig, a la Sala Coll i Bardolet del Consell Comarcal d’Osona, a Vic, ha tingut lloc una jornada formativa, organitzada per l’Ajuntament de Vic, on s’han compartit materials i experiències par a l’aprenentatge del català.

Núria Homs, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament de Vic ha presentat la jornada, que neix, com bé ha dit, de la Comissió Lingüística de la ciutat, òrgan format per centres escolars, escoles d'adults, el CNL d'Osona i altres entitats que ensenyen català.

La matinal formativa s'ha dividit en dos blocs, el primer dels quals ha estat la presentació de dos materials: Oralpha i Ep! Escolta i parla; en el segon bloc s'han explicat les experiències d'intercanvi del Centre de Formació d'Adults Montseny i les pràctiques lingüístiques del CNL d'Osona.

Marta Vilar, professora d'alfabetització de la Xarxa d'Acollida de Barcelona ha presentat Oralpha 1 i 2, material sorgit de la necessitat de disposar d'uns recursos que s'adaptin a l'heterogeneïtat dels cursos d'alfabetització. Dins d'aquest primer bloc, que ha presentat i moderat Ester Busquets, tècnica d'ensenyament de l'Ajuntament de Vic, Raquel Olivé, tècnica del CPNL, ha presentat Ep! Escolta i parla, un recurs que té com a objectiu que els alumnes amb mancances d'alfabetització assoleixin el nivell oral i de comprensió de l'A2 del MERC. Tant Oralpha  https://dixit.gencat.cat/ca/detalls/Article/oralpha_metode_alfabetitzacio_catala     com Ep! Escolta i parla https://llengua.gencat.cat/ca/serveis/aprendre_catala/ep-curs-oral-catala/   estan disponibles a Internet.

Assumpta Grabolosa, directora del CNL d'Osona, ha presentat i moderat aquest segon bloc de la matinal en el qual el CFA Montseny ha explicat tres experiències d'intercanvi fora de l'aula: "Compartim espais, teixim vivències". Les professores de l'Escola d'Adults Montse Maestre i Maje Assins i el professor Santi Moreno han explicat els intercanvis amb tres escoles de primària de Vic i amb dos graus de la UVIC, Educació Social i Nutrició, respectivament.

ajvic matinal

Finalment, Alícia Andreu, coordinadora d'Ensenyament del CNL d'Osona, ha explicat les pràctiques lingüístiques que duen a terme els alumnes de Bàsic 3 (A2) del CPNL, una experiència que situa aquests alumnes fora de l'aula en un intercanvi lingüístic amb un establiment col·laborador. En aquesta pràctica els alumnes simulen una conversa real de compravenda en una botiga. Aquesta activitat complementa l'aprenentatge a l'aula dels alumnes i fa que els comerços de la ciutat esdevinguin còmplices en consolidar la pràctica de la llengua.

A.Andreu

Enllaços relacionats

Vols compartir aquesta notícia?