Visita al Museu de la Pell d'Igualada i a l'adoberia de Cal Granotes

Cursos de català > Activitats a l'aula

El Museu de la Pell està situat en un edifici emblemàtic, Cal Boyer, una fàbrica cotonera de finals del segle XIX. Hi trobareu exposicions permanents dedicades a explicar l'ús de la pell i el llegat de la vocació adobera d'Igualada, i una proposta entorn a l'obtenció i l'ús de l'aigua.

Sala L'ofici d'adober
Generacions d'adobers han adobat la pell a Igualada. Aquesta exposició mostra, primer, com era l'activitat preindustrial en les fàbriques que van néixer a tocar d'un canal de rec i que, alhora, van fer sorgir un nou barri. Després, es ressegueix el camí cap a la industrialització a partir de les primeres màquines mogudes amb noves fonts d'energia, que s'anaven incorporant a les adoberies per accelerar tots els processos de remull, de descarnat i divisió i d'acabament de les soles -les pells vacunes característiques d'Igualada- i que, al llarg del s. XX, van contribuir a consolidar aquesta activitat com una de les més singulars de la ciutat.

Sala Un univers de pell
Al llarg del recorregut per aquest espai es descobreix que la pell acompanya el desenvolupament de la humanitat des dels inicis, i que està present en àmbits tan diversos com la indumentària, l'utillatge, el transport, l'escriptura o l'esport, entre d'altres. Hi trobareu una selecció acurada d'objectes que van des de l'època romana fins al s. XX i que pertanyen a entorns propers o a cultures llunyanes, confeccionats total o parcialment amb pell, que exemplifiquen les múltiples aplicacions i utilitats d'aquesta matèria tan preuada.

Cal Granotes és una adoberia del segle XVIII, situada al cor del Barri del Rec i a frec del canal que li dona nom. Conserva intactes els elements més característics d'una adoberia de fa tres-cents anys i, mitjançant una interessant posada en escena de l'ofici i les eines, s'explica el procés artesanal utilitzat abans de la industrialització. La visita comença a la planta baixa o ribera (amb els clots on s'hi remullaven, pelaven, descarnaven i adobaven les pells) i continua a la planta superior o estenedor (on s'assecaven, estiraven, engreixaven i polien). Un procés manual i laboriós, que durava un any sencer i que ara per ara no supera les dues setmanes.

C. Joan Mercader, 1
Igualada

Enllaços relacionats

Vols compartir aquest acte?