'Saben aquell', la primera estrena en català del novembre als cinemes

Oci en català

Aquesta setmana també s'estrenen als cinemes 'Ara la llum cau vertical' i 'Bill Kwai i l'assalt al museu'

Aquesta setmana s'estrenen als cinemes quatre pel·lícules en català: 'Saben aquell' i 'Ara la llum cau vertical', en versió original; 'Bill Kwai i l'assalt al museu', en versió doblada; i el Documental del Mes 'Adéu, estimats haters', en versió subtitulada. El biopic sobre Eugenio, dirigit per David Trueba i protagonitzat per David Verdaguer, i l'òpera prima d'Efthymia Zymvragaki han rebut el suport de l'ICEC. El doblatge de 'Bill Kwai i l'assalt al museu' i la subtitulació d''Adéu, estimats haters' tenen el suport de la Secretaria de Política Lingüística. L'any 2023 s'han doblat o subtitulat en català 74 llargmetratges amb el suport del Departament de Cultura.
 

Saben aquell

Tothom coneix Eugenio, el popular humorista, però en realitat se sap molt poc d'Eugeni Jofra, l'home que hi havia darrera l'artista. El film ambientat a finals dels anys 60 explica com Eugenio va arribar a la fama i com va conèixer la Conchita, la seva primera dona, a qui la pel·lícula també reivindica.

Warner Bros informa que s'estrena en versió original a 67 sales.

Tràiler d''Eugenio'

Sales de projeccions d''Eugenio'
 

Ara la llum cau vertical

"Ara la llum cau vertical" és una pel·lícula sobre l'Ernesto i la seva lluita contra els seus patrons de violència i abús. També és una pel·lícula sobre la seva companya Juliane i la seva realitat marcada per la intensa presència i absència de l'home en la seva vida. I és, finalment i principalment, una pel·lícula sobre la directora i la seva trobada amb les angoixes del passat, el pare mort, els silencis que van impregnar el diàleg i els cercles de la violència.

S'estrena el divendres 3 als Cinemes Maldà, de Barcelona. Els passis de les 20:30h dels dies 3, 4 i 5 de novembre comptaran amb la presència de la directora. També assistirà al passi del 22 de novembre al Cinema Rambla de l'Art de Cambrils.

Tràiler d''Ara la llum cau vertical'

Sales de projecció d''Ara la llum cau vertical'
 

Bill Kwai i l'assalt al museu

El Kwai Boo viatja a un univers paral·lel gràcies als poders del Bastó d'Or de l'antic regne de Shu, però un cop allà perd el bastó. Per recuperar-lo, ell i els seus amics es veuen arrossegats a una aventura esbojarrada.

Paycom Multimedia informa de la distribució de la versió doblada al català a les sales següents a partir del divendres 3 de novembre:

  • Centre Parroquial d'Argentona (Argentona)
  • Cinemes Girona (Barcelona)
  • Cines Verdi (Barcelona)
  • L'Esbarjo Verdi (Cardedeu)
  • Cinema La Calàndria (El Masnou)
  • CineBaix (Sant Feliu de Llobregat)
  • JCA Cinemes Tarragona - Valls (Valls)

A partir del 12 de novembre:

  • Cinema Truffaut (Girona)

Tràiler de 'Bill Kwai i l'assalt al museu'

Sales de projecció de 'Bill Kwai i l'assalt al museu'
 

Adéu, estimats haters

El cicle 'Documental del Mes' ha programat per al novembre 'Adéu, estimats haters', que s'exhibirà en format híbrid. De forma presencial, es projectarà a 40 sales de Catalunya, 1 de les Illes Balears i 6 del País Valencià, i en línia, a 6 sales virtuals a Catalunya. S'estrenarà avui, dijous 2 de novembre, als Cinemes Girona de Barcelona.

L'Antek és un jove polonès de vint anys que ha crescut en una família religiosa i d'extrema dreta. Tot canvia quan coneix una noia i se n'enamora. L'Antek comença a dubtar dels preceptes de la religió, la política i la ideologia que li han inculcat des de la infantesa. A poc a poc, trenca amb les normes imposades qüestionant-se la prohibició del sexe prematrimonial o l'existència de Déu i descobrint un nou respecte cap a la comunitat LGTBIQ+. A mesura que el seu món anterior es va enfonsant, l'Antek s'adona que ha viscut atrapat en una concepció malaltissa de la masculinitat.

El Docs del Mes és una iniciativa de l'empresa Parallel 40, nascuda en el marc del projecte europeu CinemaNet Europa, l'any 2004, que té l'objectiu d'apropar el gènere documental al màxim nombre d'espectadors possible, d'augmentar el nombre de sales que vulguin programar cinema documental de qualitat i de contribuir a crear en la població un hàbit de consum del documental a través d'una oferta regular més enllà dels festivals.

Tràiler de 'Adéu, estimats haters'

Sales de projecció de 'Adéu, estimats haters'
 

Impuls a la difusió del cinema en català

El català i l'audiovisual són eixos estratègics del Departament de Cultura per a l'actual legislatura. El Departament ha obert vies de diàleg amb tots els agents del sector incloent-hi les plataformes audiovisuals. Així, en aquest àmbit, el Govern i la CCMA han acordat la incorporació de centenars de títols en català a les plataformes audiovisuals. Mitjançant un conveni, la Corporació cedeix les seves pel·lícules i sèries ja doblades al Departament, que al seu torn les fa arribar a les plataformes, gràcies a les converses que ha establert amb elles des del principi de la legislatura.

Consulteu la cartellera de Cinema en català

Vols compartir aquesta notícia?