Roses

Fem-la petar amb un llibre. Taller de lectura i conversa en català

El gener de 2013, l'Oficina de Català de Roses va donar el tret de sortida a l'activitat Fem-la petar amb un llibre, un taller de lectura i conversa en català que s'ha dut a terme els divendres des d'octubre/novembre fins a març/abril, de les 10.30 a 12 h del matí, a l'Espai Z de la Biblioteca Municipal de Roses.

Amb la finalitat de promoure la lectura en català i millorar l'expressió oral i també la comprensió oral i escrita del català, tant de l'alumnat dels cursos de català per a adults com dels aprenents del programa Voluntariat per la llengua, aquest taller està conduït per tres persones voluntàries, la Mercè Fages, la Mar Pèlach i la Montse Satre, vinculades al Grup de Teatre de Roses i al programa Voluntariat per la llengua.

La idea base del projecte és la de facilitar les eines i les orientacions adequades per tal que les persones inscrites, motivades per la lectura, amb hàbits de lectura i interès per la llengua, s'iniciïn en la lectura en llengua catalana i consolidin l'aprenentatge d'aquesta llengua: aprendre català llegint i parlant.

D'aquesta manera, els participants milloren la fluïdesa i l'expressió oral en català, a partir de la lectura de textos i de les converses generades a partir d'aquestes lectures.

Es va començar llegint articles d'opinió d'autors diversos, contes de totes les èpoques, poemes d'arreu, articles sobre temes culturals, socials, etc., i en molts tallers també s'han llegit llibres, des dels anomenats de "lectura fàcil", fins a llibres per a tots els lectors. En diverses ocasions, s'ha fet una sessió literària per comentar aquestes obres amb presència de l'autor/autora. Així, han passat pel Taller en Joan Lluís Lluís, la Núria Martí, l'Àngel Burgas, la M. Mercè Roca, en Marc Grijalvo, la Núria Marés i en Lluís Prats.

Aquesta activitat dóna resposta a diferents necessitats: possibilita l'accés a la lectura en llengua catalana de persones que, individualment, haurien tingut més dificultats; facilita la implicació i participació d'un grup de persones del programa Voluntariat per la llengua que desitgen oferir temps i dedicació personal a facilitar l'aprenentatge del català, i proporciona la col·laboració amb la Biblioteca Municipal, que disposa d'un espai idoni i de molts exemplars d'un mateix llibre i veu afavorits els seus objectius de promoció de la lectura.

L'Oficina de Català de Roses, per la seva banda, participa i impulsa el projecte en el marc de les seves activitats orientades al foment de l'ús social de català i a promoure llengua, cultura i cohesió.

Galeria