Més de 100 persones participen en la jornada "L'acolliment lingüístic: l'ús més enllà de l'aula"

Cursos de català

Més d'un centenar de persones van participar, divendres 11 de novembre, en la desena edició de la jornada "L'acolliment lingüístic; l'ús més enllà de l'aula, organitzada per la Secretaria de Política Lingüística, els Serveis Territorials de Cultura de Girona i el Grup d'Immigració de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines.

La jornada, que es va fer a l'Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona, tenia per objectiu reflexionar sobre estratègies i recursos per facilitar que, ja des dels primers passos de l'aprenentatge de la llengua a les aules, aquest aprenentatge tingui continuïtat en l'ús al carrer.

Aquestes jornades, que tenen lloc aproximadament cada dos anys, són una activitat formativa i d'intercanvi entre professionals i voluntaris que treballen amb persones immigrades, i promouen la reflexió i la posada en comú de bones pràctiques relacionades amb temàtiques específiques de l'acolliment lingüístic.

En l'obertura de la jornada, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, va destacar que "la llengua catalana és una prioritat pel Govern de la Generalitat" i per això "s'està impulsant el Pacte Nacional per la Llengua i des de la Delegació del Govern a Girona tenim entre els 20 objectius prioritaris el d'augmentar l'ús social del català". Cañigueral també va fer èmfasi en el fet que "hem d'empoderar a la ciutadania perquè parli català.”

Per la seva banda, el secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, va remarcar que "cal desenvolupar unes estratègies d'acolliment molt més potents que han de tenir presents dues coses: que alguns sectors importants d'aquestes immigracions pateixen processos de segregació social, que els fa molt difícil entrar en contacte amb la llengua, i que el català continua sent una llengua minoritzada. És molt important que cadascú de nosaltres deixi de canviar de llengua en funció del color o l'aspecte de l'altre.”

Finalment, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Calataiud, va ressaltar que "aquesta jornada es demostra imprescindible en un context com l'actual en què la consciència de l'ús social del català és ben viva en la nostra societat."

La jornada va comptar amb la conferència "Arribar a Catalunya sense parlar català: factors clau per a l'adopció de la llengua", a càrrec de Marina Massaguer, sociolingüista del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació de la Universitat de Barcelona. I també amb sis exemples de metodologies facilitadores de l'ús del català més enllà de l'aula i experiències que promouen que l'aprenentatge i l'ús del català sigui percebut per les persones nouvingudes com una eina útil.

Entre els assistents a la jornada hi havia representants de la Secretaria de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística; l'Equip LIC del Departament d'Educació; centres de formació d'adults; entitats d'acollida; entitats de foment del català; sindicats; associacions d'immigrants; consells comarcals; ajuntaments i voluntaris lingüístics.

Les presentacions i conclusions de la jornada es publicaran posteriorment a la pàgina de Cursos i jornades d'acolliment lingüístic: llengua.gencat.cat/acolliment_cursos

Vols compartir aquesta notícia?