L'acolliment lingüístic: l'ús més enllà de l'aula

Cursos de català

Aquest any, la jornada es dedicarà a reflexionar sobre estratègies i recursos per facilitar que, ja des dels primers passos de l'aprenentatge de la llengua a les aules, aquest aprenentatge tingui continuïtat en l'ús al carrer. Aquestes jornades, que tenen lloc aproximadament cada dos anys, són una activitat formativa i d'intercanvi entre professionals i voluntaris que treballen amb persones immigrades molt consolidada a les comarques gironines. Promouen la reflexió i la posada en comú de bones pràctiques relacionades amb temàtiques específiques de l'acolliment lingüístic.

La Secretaria de Política Lingüística organitza amb el Grup d'Immigració de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines la desena edició de la jornada "L'acolliment lingüístic: l'ús més enllà de l'aula. X Jornada de presentació de materials i experiències". Tindrà lloc en format presencial el divendres 11 de novembre a l'Auditori Josep Irla de l'Edifici de la Generalitat a Girona i les inscripcions són obertes fins al 8 de novembre.

Programa

La delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, donarà la benvinguda i el secretari de Política Lingüística, F. Xavier Vila, obrirà la jornada. A continuació, hi haurà la conferència "Arribar a Catalunya sense parlar català: factors clau per a l'adopció de la llengua", a càrrec de Marina Massaguer, sociolingüista del Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC) de la Universitat de Barcelona.

El programa continua amb sis presentacions de bones pràctiques: metodologies facilitadores de l'ús del català més enllà de l'aula i experiències que promouen que l'aprenentatge i l'ús del català sigui percebut per les persones nouvingudes com una eina útil, tant des del punt de vista pràctic com des del punt de vista emocional, en la seva incorporació a la societat, i també de sensibilització cap a la societat d'acollida, peça clau perquè es doni aquesta percepció d'utilitat. Clourà la jornada el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calataiud.

El Grup d'Immigració de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines està format per la Secretaria de Política Lingüística, Consorci per a la Normalització Lingüística, Departament d'Ensenyament -Equip LIC i Servei d'Educació al Llarg de la Vida-, Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme, ICE Josep Pallach de la Universitat de Girona, Servei Lingüístic de Comissions Obreres, Servei Lingüístic de la UGT, Òmnium Cultural, Càritas Diocesana de Girona, Plataforma per la Llengua i Ajuntament de Girona.

Vols compartir aquesta notícia?