Protagonista del mes: Felipe, del Voluntariat per la llengua de Gavà

Voluntariat per la llengua

"Al nostre grup de tertúlies parlem d'anècdotes viscudes durant la setmana"

Aquest mes entrevistem el Felipe, un voluntari que condueix un grup de tertúlies del Voluntariat per la llengua a Gavà:

- Des de quan ets voluntari del Voluntariat per la llengua i per què vas decidir formar part d'aquest programa?
De fet, fa anys que vaig prendre contacte amb el Voluntariat, tot i que ha estat enguany, quan s'han alineat els astres tant personalment com professional, quan he pogut dedicar-me a col·laborar en aquesta tasca tan enriquidora.


- Quants aprenents hi ha al vostre grup de tertúlies?
Actualment, són cinc persones, -l'Encarna, la Isabel, el Francisco, el Fernando i el Miquel-, totes fantàstiques, amb moltes ganes d'aprendre i, sobretot, de participar, per la qual cosa l'hora se'ns fa cinc minuts. Anem tots a una!


- Què és un grup de tertúlies del Voluntariat per la llengua? Què s'hi fa?
Un grup de tertúlies és un moment, un espai, un parèntesi de la setmana en què una sèrie de persones parlen, de forma relaxada, divertida, respectuosa i en català, de tot i de res, d'anècdotes viscudes durant la setmana, d'una paraula que cadascú porta que considera interessant o que, simplement, li ve de gust compartir i, finalment, de l'activitat que portem per treballar aquella setmana.

- Personalment, què t'aporta fer de voluntari al VxL?
La satisfacció d'aportar el meu petit gra de sorra al català. Tenim la gran sort de ser bilingües i si alguna cosa està a la nostra mà per tal que les nostres llengües no desapareguin, és, simplement, parlar-les, mantenir-les vives.

- Quins són els teus projectes i aficions personals?
Els meus projectes, a mesura que passen els anys i agafes consciència del que t'envolta, són, cada cop més, els que tenen a veure amb desenvolupar tasques que vagin en la línia d'ajudar, col·laborar i enriquir el nostre entorn. Si a més, van acompanyats de la cultura, com és aquest cas, encara millor. De fet, l'ensenyament és una via per la qual podem arribar al descrit abans, donant valors, fonaments, cultura i, per què no, ètica. A partir d'aquí, les meves aficions: llegir, escoltar música o, simplement, socialitzar.

- Recordes alguna anècdota lingüística divertida que hagi passat durant alguna sessió amb els teus aprenents?
I tant! Cada setmana fem "1 dia, 1 paraula", que consisteix que cadascú porta la "seva" paraula, la que considera més interessant, estranya o que vol compartir amb el grup. És en aquest moment, quan la persona en qüestió la posa en comú, que algú li dona un doble sentit, entén el contrari del que vol dir, l'hi troba semblances amb altres idiomes. Deixem, en definitiva, que cadascú hi digui la seva, fins que al final tothom l'entén i trobem aplicació pràctica en una frase.

- Per què creus que és important que existeixi el VxL i com animaries algú a participar-hi?
Al meu parer, és important que existeixi per tal de donar visibilitat, aplicació pràctica i vida a la llengua. Animo a participar-hi perquè no només és un moment "acadèmic", sinó, sobretot, de "mindfulness" en català. És a dir, estar durant una hora presents, relaxats i gaudint parlant en català.

- Vols dir alguna cosa que no t'hàgim preguntat?
Els meus agraïments a la iniciativa del Voluntariat per la Llengua i a la gent que hi participa. Salut!

Moltes gràcies, Felipe, per la teva participació!

Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya(ELIMINAR)@cpnl.cat

Vols compartir aquesta notícia?