Protagonista del mes: Maria, voluntària del Voluntariat per la llengua de Viladecans

Activitats complementàries

Aquest mes entrevistem la Maria, una voluntària que condueix un grup de tertúlies del VxL al Casal de Barri de l'Alba-rosa, de Viladecans

-Des de quan ets voluntària del Voluntariat per la llengua i per què vas decidir ser-ho?

-Anys enrere vaig participar com a voluntària en el Voluntariat per la llengua i ara he reprès l'activitat perquè m'agrada col·laborar a fer que la gent s'acosti a aquest programa i perdi la por d'expressar-se en català.

-Quantes parelles lingüístiques tens?  ((aquí pots explicar que sou un grup de tertúlies al casal))

-En el meu cas són tertúlies en català al Casal de Barri de l'Alba-rosa, de Viladecans; ara mateix hi ha un grup de 14 dones aprenentes.

-Personalment, què t'aporta fer de voluntària al VxL?

-Personalment m'aporta molt, perquè jo també aprenc moltes coses amb les persones amb què col·laboro. En aquestes tertúlies totes adquirim nous coneixements.

-En quins altres projectes o entitats col·labores a Viladecans a banda del VxL?

-Col·laboro amb l'associació cultural Viladecans Punt de Trobada, amb la revista que es fa en línia; també soc membre de la junta d'aquesta entitat; membre de la coordinadora d'entitats "El Mamut de Viladecans", on formo part del grup que treu el Mamut al carrer durant la Festa Major de Viladecans, i sortim a fer la mamullada per la Festa Major del 8 de setembre i també en festes de barri. Aquest any, per la sequera, no hi ha hagut mamullada; penseu que, com el nom indica, es tracta que la gent participi en un correaigua fent servir l'aigua de molts bidons que hi ha als carrers del recorregut i és una activitat on tothom queda ben xop.

-Quin origen té la mamullada?

-L'any 2008 es va trobar a la riera de Sant Llorenç un ullal d'aquest elefant prehistòric. El 2009 es va crear l'entitat "El Mamut de Viladecans", amb l'objectiu de promocionar aquesta figura com a símbol de la ciutat. El mamut que vam crear ha quedat integrat com a figura del bestiari festiu i ha viatjat fins i tot a França!

-Recordes alguna anècdota lingüística divertida que hagi passat durant alguna sessió amb les teves aprenentes?

-Algunes vegades les persones pronuncien les paraules com les llegeixen i en dir-les estan comunicant una altra cosa, i això genera un ambient molt divertit.

 -Per què creus que és important que existeixi el VxL i com animaries algú a participar-hi?

-És important la presència del Voluntariat per la llengua perquè aquest programa dona visibilitat a una mancança social, la de les persones que, per diversos motius, els costa parlar en català.

Animaria tothom a fer-se voluntari o aprenent d'aquest programa perquè és molt gratificant compartir temps ajudant altres persones a apropar-se i aprofundir en aspectes de la nostra llengua.

-Vols dir alguna cosa que no t'hàgim preguntat?

-Voldria aprofitar per agrair a la Cati l'acompanyament i l'ajut que ens dona per poder fer més dinàmiques aquestes trobades. I a tothom que dinamitzi el Voluntariat per la llengua, tot organitzant grups de tertúlies i activitats diverses per a voluntaris i aprenents.

Moltes gràcies, Maria, per la teva participació!

Si us voleu inscriure al Voluntariat per la llengua, us podeu adreçar a vxl.eramprunya(ELIMINAR)@cpnl.cat

Vols compartir aquesta notícia?