Vols practicar el català o ajudar a practicar-lo?

A la teva disposició!

L'equip del VxL t'ofereix tot el suport

Punts de servei

Modalitat virtual del VxL

A través de videoconferència, siguis on siguis

Vols saber-ne més?

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització lingüística. El VxL es va iniciar el 2003, des d'aleshores ha format més de 150.000 parelles lingüístiques i ha tingut la col·laboració de més de 10.000 entitats i establiments col·laboradors a tot Catalunya.

Al CNL de Barcelona ja hi ha hagut més de 25.000 parelles lingüístiques i hi han col·laborat gairebé 850 entitats i establiments, així com també Punts de trobada i avantatges culturals amb el carnet VxL, tots ells possibles espais on fer les trobades lingüístiques voluntari i aprenent.

PARELLES LINGÜÍSTIQUES EN ÀMBITS ESPECÍFICS

El Voluntariat per la llengua, a més de fer parelles lingüístiques entre persones majors d'edat que parlen català habitualment (voluntaris) i d'altres que en tenen un nivell mínim però necessiten practicar-lo, s'adapta fàcilment a tota mena d'àmbits amb fórmules específiques per a cadascun dels col·lectius:

 A les empreses i a la sanitat, facilitant que totes les persones que tenen coneixements bàsics de català oral el puguin practicar amb companys de la feina o amb persones externes que parlen habitualment el català.

Més de 600 parelles lingüístiques formades a empreses i centres sanitaris a tot Catalunya. A Barcelona, actuacions amb T-Systems, Alencop, Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona i CAPs de Barcelona, entre d'altres.

A la justícia, per facilitar la pràctica del català als interns als centres penitenciaris o als treballadors d'aquest àmbit. Més de 1.000 parelles lingüístiques formades a centres penitenciaris a tot Catalunya, i a Barcelona el Centre de Dones Wad-Ras des del 2011 ininterrompudament.

A l'esport, amb el pla "Mou-te en català!", que fomenta l'ús de la llengua catalana entre els professionals i els esportistes a entitats i centres esportius. Més de 300 parelles lingüístiques formades a serveis o centres esportius a tot Catalunya, i a Barcelona, a la Fundació Claror.

A la diversitat funcional, de la mà d'entitats que atenen persones amb discapacitat o malaltia mental. Més de 500 parelles lingüístiques formades a nivell nacional. Pel que fa a Barcelona, hem col·laborat amb FEMAREC o amb la Fundació Catalana Síndrome de Down, entre d'altres.

A la diversitat religiosa, per fer parelles lingüístiques entre persones de diferents confessions religioses. Més de 100 de formades en col·laboració a Catalunya. A Barcelona hem tingut col·laboracions amb el Cottolengo del Padre Alegre, entre d'altres.

A l'educació i la cultura, col·laborant amb AMPA, centres de formació d'adults, biblioteques i tot tipus d'associacions culturals. A tot Catalunya, més de 4.000 parelles lingüístiques formades en associacions de mares i pares d'alumnes d'arreu del país, universitats, colles castelleres o de geganters, centres excursionistes, casals, etc. A Barcelona aquest és el camp més extens amb múltiples col·laboracions amb múltiples entitats.    

TAMBÉ T'INTERESSARÀ

Tota la informació al portal de VxL

Entra