Curs de català bàsic B1. Mòdul 1: atenció domiciliària i auxiliars de geriatria

Aprenentatge

Curs de català bàsic 1 adreçat al col·lectiu de persones nouvingudes que treballen a l'entorn laboral de l'atenció a la gent gran. El curs s'ha estructurat al voltant de dos eixos: el personal que treballa a les residències (auxiliars de geriatria) i el que ho fa en l'àmbit de l'atenció domiciliària, amb l'objectiu de satisfer dos tipus de necessitats diferents que es produeixen al voltant d'una mateixa activitat professional, en funció del context on es du a terme.

Aquest curs forma part d'una modalitat diferenciada de cursos que ofereix el CNL de Barcelona que es dirigeixen a col·lectius determinats i es dissenyen en funció de les seves necessitats, amb l'objectiu de facilitar la incorporació a la ciutadania i al mercat de treball de les persones que arriben a la ciutat.

El curs introdueix les persones que tenen cura de la gent gran en el coneixement del català a partir de situacions comunicatives pròpies d'aquest sector laboral i aprofundeix en el seu vocabulari específic. Per mitjà d'un enfocament de treball per tasques, es proposen situacions quotidianes per practicar un registre lingüístic oral. No es tracta d'un curs d'assistència domiciliària o d'auxiliars de geriatria, sinó que és un curs de llengua que reforça les necessitats de comunicació d'aquests entorns laborals.

El curs s'estructura en dos mòduls de 20-25 hores casascun. Aquest és el primer mòdul, Curs de català bàsic B1. Atenció domiciliària. Auxiliars de geriatria (20 hores), que és comú per a tot el col·lectiu, i consta de cinc unitats sobre temes generals, que són les segúents:

Unitats

1. Identificació personal
L'aprenent ha de saber saludar i transmetre informació personal sobre la seva identitat.
Districtes i barris de Barcelona, telèfons d'utilitat i padró

2. Relacions
L’aprenent ha de saber donar i demanar informació sobre les relacions personals i familiars, i sobre la descripció física de les persones. L’aprenent ha de saber les convencions d’una comunicació telefònica i mantenir una conversa previsible.
Salutacions, presentacions i converses telefòniques

3. Accions quotidianes
L'aprenent ha de ser capaç d'afrontar situacions quotidianes típiques.
Accions quotidianes, horaris i dies de la setmana


4. Aliments i dieta
L'aprenent ha de conèixer els aliments. L'aprenent ha de saber expressar els seus gustos i preferències i ha de saber interessar-se pels gustos, les preferències i les necessitats d'una altra persona.
Piràmide alimentària i alimentació saludable

5. Roba i complements
L'aprenent ha de saber mantenir una conversa previsible quan es van a comprar peces de roba i ha de saber afrontar temes freqüents relacionats amb la indumentària. L'aprenent ha de saber intercanviar informació sobre el temps atmosfèric.
Calendari, estacions i mesos de l'any


El segon mòdul (25 hores) es desglossa en dos itineraris possibles: la primera opció s'adreça als auxiliars de geriatria que treballen en residències i la segona, a les persones que fan atenció domiciliària a la gent gran. Cadascuna té el seu dossier d'aprenentatge respectiu: Curs de català bàsi B1. Auxiliars de geriatria i Curs de català bàsic B1. Atenció domiciliària.

Els aprenents que segueixin aquest curs específic (mòdul 1 i un dels mòduls 2) assoliran el nivel A1, segons la descripció de Marc europeu comú de referència per a les llengües, i podran continuar l'aprenentatge de català integrats en l'oferta general de cursos del CNL de Barcelona.

Centre de Normalització Lingüística de Barcelona

Vols compartir aquesta publicació?