Apostem per la lectura

Cursos de català

La lectura és la base de molts aprenentatges i clau per desenvolupar les diferents habilitats comunicatives

És per aquest motiu que la Delegació de Sant Martí, del CNL de Barcelona, promou la lectura a diferents nivells:

  • CLUBS DE LECTURA:

Llegir és una activitat fonamental que afavoreix l'aprenentatge i l'adquisició de la llengua.

Per aquest motiu, el CNL de Barcelona, en col·laboració amb diferents biblioteques, organitza clubs de lectura fàcil adreçats especialment a persones amb un coneixement bàsic o elemental de català.

Els objectius dels clubs de lectura fàcil són:

  1. Fomentar el gust per llegir a partir de textos literaris que s'han adaptat per facilitar-ne la lectura
  2. Millorar la comprensió
  3. Ampliar vocabulari
  4. Conversar

A més, les diferents delegacions de Barcelona es coordinen amb les biblioteques i entitats del territori que organitzen clubs de lectura per als ciutadans per adreçar-hi alumnes de cursos més avançats.

A la Delegació de Sant Martí, aquest Club de lectura és de nivell bàsic i té lloc el 3r dimecres de cada mes, a les 18.30 h, a la Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz.

  • AUTORS A LES AULES:

Autors a les Aules forma part del programa Lletres a les Aules, de la ILC i el Departament d'Educació, per al foment de la lectura, promoció i difusió de la literatura que permet apropar l'alumnat al fet literari, millorar la comprensió lectora com a eina fonamental per accedir al coneixement, estimular i potenciar l'habilitat lectora i el coneixement de la llengua.

La Delegació de Sant Martí hi participa triant cada curs acadèmic algun autor perquè vingui als cursos de català després que l'alumnat ha llegit un llibre de l'autor.

  • LA BIBLIOTECA D'AULA:

Aquest curs a la delegació hem encetat el projecte Biblioteca d'aula.

El projecte consisteix a deixar en préstec, a tots els alumnes a partir del Bàsic 2 i fins a l'Elemental 3, llibres de lectura adaptats a l'aprenentatge de la llengua catalana. Així, llibres com Frankenstein de Mery Shelley, Dràcula de B. Stoker, o Peter Pan de J. M. Barrie -entre molts d'altres-, podran ser llegits i entesos per tots els estudiants de català a partir de l'adaptació que en trobaran en les col·leccions que els presentem.

L'objectiu del projecte és promoure el gust per la lectura, però a més a més, i principalment en els cursos més primerencs, iniciar-los en la lectura en català per trencar les barreres que puguin tenir alhora de llegir en una nova llengua. A partir de la lectura del primer llibre en català veuran que en són capaços i podran seguir fent-ho.

Llegir és una molt bona manera d'aprendre vocabulari, ortografia, sintaxi, morfologia... A través de la lectura i sense adonar-nos-en interioritzem molts d'aquests aspectes sense haver de fer cap esforç.

  • TALLERS D'ESCRIPTURA CREATIVA:

A banda de llegir, també podem escriure, a partir de la lectura d'un llibre o de les vivències personals que tinguem. O bé, de la imaginació.

La Delegació de Sant Martí proposa, de tant en tant, Tallers d'escriptura creativa, que realitzem en col·laboració amb alguna llibreria o biblioteca del districte, com una forma d'expressió més i de pràctica de la llengua.

  • LLIBRERIES ADHERIDES AL VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA:

Les llibreries Pebre Negre, Etcètera, Arcàdia llibres i coses i la papereria llibreria Mil fulls estan adherides al Voluntariat per la llengua com a establiments col·laboradors.

Els establiments i empreses col·laboradores són gairebé 5.000 comerços, bars, restaurants, etc., de tot Catalunya, on, a més de parlar-te en català, t'ajuden a practicar-lo. A més, alguns d'aquests establiments ofereixen descomptes amb el carnet de VxL.

Vols compartir aquesta notícia?